Cami sular altında kalınca ibadete okulda

Cami sular altında kalınca ibadete okulda devam ettiler -Ağrıda bir köyün sakinleri, 60 yıllık camileri Yazıcı Barajının suları altında kalınca ibadetlerini eski okul binasında yapıyorlar -Başçavuş Köyü Muhtarı Cemil Özbey: 60 yı


AĞRI (A.A) - Fatma Güven - Ağrı merkeze bağlı Başçavuş köyünün sakinleri, camileri Yazıcı Barajının suları altında kalınca eski okul binasını cami olarak kullanmaya başladı.
     Başçavuş köyünde 3 yıl önce yapımına başlanan Yazıcı Barajının tamamlanmasının ardından bazı evler ve cami sular altında kaldı.
     Köy Muhtarı Cemil Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yazıcı Barajının su tutmaya başlamasıyla yerleşim yerleri ve camilerinin sular altında kaldığını söyledi.
     Köyün camisinin 1953 yılında dedeleri tarafından yapıldığını anlatan Özbey, baraj sularının yükselmesiyle caminin duvarının yıkılmaya başladığını, taştan minaresinin ise suyun içerisinde ayakta kaldığını söyledi.
     Özbey, köydeki eski okul binasında ibadetlerini yaptıklarını, caminin minaresini ise suyun içerisinde gördüklerinde hatıralarının canlandığını belirterek, şöyle konuştu:
     Camiyi 60 yıl önce dedelerimiz kendi çabalarıyla yapmışlar. Bu cami dedelerimizden bize kalan emanetti ama 3 yıldır bu durumda. Camimizin gövdesi sular altında sadece minaresi suyun dışında kaldı. Biz ata yadigarı dediğimiz bu minareye içimiz acıyarak bakıyoruz. Köyümüz çukurda olduğu için barajdan taşan bütün su köye doldu. Birçok ev sular altında kalınca köylüler göç etti. 1 yıl önce köyümüzde 35 ev vardı şimdi 15-20 ev var. En çok camimizin bu duruma gelmesine üzülüyoruz. Cami kış aylarında buz, yaz aylarında sular altında. Kışın caminin etrafındaki buzları kırıyoruz, hayvanlarımız buradan su içiyor.
     Özbey, caminin minaresine baktıklarında eski günlerini özlemle andıklarını kaydetti.
    
     -Cami bize ata yadigarıydı-
    
     Köy sakinlerinden Aydın Meşe de yıllarca ayakta duran camilerinin sular altında kalmasına üzüldüklerini ifade ederek, Köyümüzde yerleşim yerleri, ibadet ettiğimiz dedelerimizden kalan cami şimdi sular altında. Bu cami bizim ata yadigarımızdı. Caminin minaresini görünce üzülüyoruz. Çünkü her şeyden önce bu camide dedelerimizin el emeği vardı şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Cami sular altında kalınca ibadete okulda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER