Çankırıda hububat depolama tesisi kurulacak

Çankırıda hububat depolama tesisi kurulacak -TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Gamzeli: -TMO, 1948 yılından bugüne kadar Çankırıya ilk kez yatırım yapıyor


ÇANKIRI (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Çankırıda 30 bin ton kapasiteli modern hububat depolama tesisi kuracağını belirterek, TMO, 1948 yılından bu güne kadar Çankırıya ilk kez yatırım yapıyor dedi.
     Gamzeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırıda yoğun hububat ekimi yapıldığını ifade ederek, kentte 804 bin dekarlık arazide buğday, 210 bin dekarda arpa, 21 bin dekarda da çeltik ekimi yapıldığını söyledi.
     Çeltikte Türkiye üretiminin yüzde 10unun Çankırıdan karşılandığını anlatan Gamzeli, ilde çok çeşitli ürünlerin yetiştirildiğini bildirdi.
    
     -64 yıl aradan sonra ilk tesis-
    
     TMOnun ildeki hububat depolama tesisini 1948de yılında yaptığını, o günden beri tesislerde herhangi bir işlem yapılmadığını savunan Gamzeli, Bu depolar dolunca, TMO dışarıdan açık yerler kiralayarak ürünleri orada depoluyordu. Açıkta depolanan ürünlerin korunması da zor oluyordu. Ürünler ıslanıyor ve çürümeler oluyordu. Çürüyen birçok ürünümüz de yok oluyordu diye konuştu.
     Gamzeli, TMOnun yurt genelinde 300 bin ton kapasiteli hububat depolama tesisi yapacağını, bu kapsamda Çankırıda da 30 bin tonluk tesis yapacağını kaydederek, TMO, 1948 yılından bu yana Çankırıya ilk kez yatırım yapıyor şeklinde konuştu.
     Çankırı-Ankara karayolunun Süleymanlı köyü yakınlarındaki Karakışla mevkisinde yapılacak deponun 10 bin tonluk yatay, 20 bin tonluk da dikey çelik silolardan oluşacağını anlatan Gamzeli, tesisler sayesinde çiftçilerin daha az yol kat edeceğine dikkati çekti.
     Tesislerde depo yanında, sosyal tesislerin de bulunacağını vurgulayan Gamzeli, Çiftçimiz buraya geldiğinde çayını-kahvesini içecek, sosyal tesiste oturup dinlenecek, sırası geldiğinde de ürününü satıp gidecek. Bu işi daha önce günlerce bekleyip yaparken, şimdi belki bir saatte halledecek dedi.
     Gamzeli, tesisin temelinin 19 Eylül Çarşamba günü atılacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özgür Alantor/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Kemal kaymak
<< Önceki Haber Çankırıda hububat depolama tesisi kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER