ÇESOB Başkanı Kılıç:

ÇESOB Başkanı Kılıç: Kadın İstihdamı Teşvik Paketinde kadın esnaf ve sanatkar unutuldu


ÇORUM (A.A) - Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, kadın istihdamının teşvikine yönelik olarak yapılacak düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını ancak düzenlemede kadın esnaf ve sanatkarların unutulduğunu belirtti.
     Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun organizasyonu ile düzenlenen Ebeveyn İzni ve İş Yaşam Dengesi Yaklaşımı Çerçevesinde Esneklik konulu seminerde, Bakan Faruk Çelikin, kadın istihdamının teşvikine yönelik olarak düzenleme yapılacağını söylediğini ifade etti.
     Yapılacak düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını ancak düzenlemede kadın esnaf ve sanatkarların unutulduğunu dile getiren Kılıç, Kadınlarımızın istihdamına yönelik düzenlemeyi olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumuna primini ödeyen 4/bli esnaf ve sanatkar kadın sigortalılarımız halen 4/alı kadın sigortalılara verilen doğum borçlanması hakkına bile sahip bulunmamaktadırlar ifadelerini kullandı.
     Birlik olarak öncelikli taleplerinin kadın esnaf ve sanatkarlara doğum borçlanması hakkının verilmesi olduğunun altını çizen Kılıç şunları kaydetti:
     5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununun 41. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 5754 sayılı Kanunun 67. maddesinde yapılan değişiklik ile; 4/a kapsamında sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden iş yerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılması imkanının 4/bli esnaf ve sanatkar kadın sigortalılarımıza da verilmesidir. Açıklanan teşvik paketindeki; çocuk yardımlarının artırılması, çocuk sayısına göre emeklilik yaşının kademeli hale getirilmesi ve doğumdan sonra işçiler için öngörülen doğum izni süresinde devlet desteği sağlanmasına ilişkin düzenlemelerden yararlanmak için işçi-memur-esnaf kadın sigortalı ayrımı yapılmamalıdır. Esnaf ve sanatkar kadın sigortalıların da yararlandırılması, norm ve standart birliği sağlanmasına yardımcı olacak ve daha tutarlı adil bir düzenleme ortaya çıkacaktır.
    
     Muhabir: Gazi Nogay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber ÇESOB Başkanı Kılıç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER