Çevre kirliliğinden uğur böcekleri de nasibini

Çevre kirliliğinden uğur böcekleri de nasibini aldı -Kahramanmaraşta yaz aylarında 2 bin 400 metre yüksekliğindeki Çimen Dağı Uludaz tepesine göç eden uğur böceklerinin çevreye bırakılan atıklardan olumsuz etkilendiği bildirildi


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Ahmet Caner Baysal - Kahramanmaraşta yaz aylarında, 2 bin 400 metre yüksekliğindeki Çimen Dağı Uludaz tepesine göç eden uğur böceklerinin çevreye bırakılan atıklardan olumsuz etkilendiği bildirildi.
     Kahramanmaraşta sıcak havaların başlamasıyla birlikte Çimen Dağı Uludaz tepesine koloni halinde göç eden uğur böceklerini izlemek isteyen vatandaşlar bölgeyi ziyaret ediyor. Uğur böceklerinin tanıtılması için de Uludazda festival düzenleniyor. Son yıllarda gerçekleştirilen ziyaretlerle uğur böceklerinin bulunduğu alanda çevre kirliliğinin de arttığı gözleniyor.
     Uğur böceklerinin bölgedeki varlığıyla ilgili yaklaşık 3 yıldır bilimsel araştırma yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uğur böceklerinin her yıl mayıs ayının sonu ile haziran ayının başında Uludaza göç ettiklerini belirtti. Uğur böceklerinin avcı bir böcek türü olduğunu ifade eden Güven, Bunlar tarımsal açıdan çok değerli böceklerdir. Besin tercihi öncelikle yaprak bitleridir dedi.
     Uğur böceklerinin nesillerini sürdürmek için göç ettiğine dikkati çeken Güven, Özellikle festival yapılmaya başlanınca bölgeye insanlar gelmeye başladı. Buradaki hareketlilik arttıkça böceklerin huzurunun kaçtığını gözlemliyoruz. Buraya gelenler taşları kaldırarak altlarına bakıyor ve yaşam alanlarına müdahale ediyor. 2007de milyonlarca uğur böceğiyle kaplı Uludaz tepesi kıpkırmızıydı. Ancak her yıl bu sayının azaldığını görüyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte 2 bin 400 metre yüksekliğindeki Çimen Dağı Uludaz tepesine göç eden uğur böceklerinin yaşam alanları çevreye bırakılan atıklar nedeniyle tehdit altında. Uğur böcekleri bu atıklar karşısında bölgeyi terk etmeye bile fırsat bulamadan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak diye konuştu.
    
     -Tanıtırken yok olmasına izin vermemeliyiz
    
     Önlem alınmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan zararların doğabileceğine değinen Güven, festival şeklinde düzenlenecek bu tür organizasyonların son derece itinayla ve profesyonel kuruluşlarla yapılması gerektiğini ve sonucunun kazanım ya da kayıp aşamasının iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Güven, bölgeye yapılacak ziyaretler için bazı kuralların konulması gerektiğini sözlerine ekledi.
     Kahramanmaraş Turizm Derneği Başkanı Erdal Kanbur da uğur böceklerinin korunması gerektiğini söyledi. Son yıllarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla bölgenin Türkiye çapında ilgi çektiğini aktaran Kanbur, Uğur böceklerini tanıtırken onların yok olmasına da izin vermemeliyiz. Özellikle yaz döneminde gerçekleştirilen festivalde binlerce insan Uludaza gidiyor. Ancak bilinçsizce yapılan davranışlar nedeniyle uğur böceklerinin yaşam alanının tahrip edildiğine şahit olduk. Dolayısıyla koloni halinde yaşayan uğur böceklerinin doğal yaşam alanı bozulmamalı diye konuştu.
     Fotoğraf sanatçısı Arif Avize ise bu yıl ilk kez çıktıkları Uludaz zirvesinde çevre kirliliğiyle karşılaştıklarını, çevreye bırakılan naylon atıkların uğur böceklerinin yaşam alanını tehdit ettiğini dile getirdi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Çevre kirliliğinden uğur böcekleri de nasibini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER