CHP Mersin Milletvekili Seçer:Tarsım ve hayvancılıkta

CHP Mersin Milletvekili Seçer:Tarsım ve hayvancılıkta alarm zili çalıyor


MERSİN (A.A) - CHP Mersin Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Vahap Seçer, tarım ve hayvancılıkta sorunların artık kırmızı alarm vermeye başladığını vurguladı ve hükümeti çarpık politikalarından vazgeçmeye çağırdı.
     Vahap seçer, yaptığı yazılı açıklamada, tarım ve hayvancılık sektörünün zor günler geçirdiğini, yüksek girdi maliyetleri ve hükümetin ithalat politikasının besicileri ve devletin sıfır faizli kredisi ile kurulan birçok hayvancılık işletmesinin iflasın eşiğine getirdiğini öne sürerek, sektör temsilcilerinin, 2008 yılında yaşanandan, daha büyük bir krizin kapıda olduğunu belirtti.
     Tarım ve hayvancılığın temel sorunun plansızlıktan ve yanlış politikalardan kaynaklandığını, bu durumun üreticisinden tüketicisine kadar tüm çevreyi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Seçer, AK Partinin Tarım ve hayvancılık sektöründe başarılıyız iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
     En temel girdi olan gübre, akaryakıt, zirai ilaç, yem ve elektrik fiyatlarının son on yılda sürekli arttığını belirten Seçer, şunları kaydetti:
     Bazı dev hayvancılık işletmeleri besicilikten çekiliyor. Piyasayı düzenlemek ile sorumlu Et ve Balık Kurumu çareyi görev zararından kurtulmak için perakende et fiyatına zam yapmakta buluyor. Bir diğer sorun sıfır faizli kredilerde yaşanıyor. Bakanlık iki yıl önce kredileri ölçüsüz olarak dağıttı. O dönem yapmayın dedik ama anlatamadık. Hayvancılığı bilen, bilmeyen herkese sıfır faizli kredi dağıtıldı. O zaman bu kredilerin nasıl ödeneceğini kimse düşünmüyordu. Şimdi ödeme takvimi yaklaşıyor. Görüyoruz ki sıfır faizli kredi ile kurulan birçok işletme yakında başlayacak kredi geri ödemelerini yapamayacak durumda. Üretici ise ilk krediyi kullandığında 7-8 bin liraya aldığı bir ineğin fiyatı şimdi neredeyse yarı yarıya düştü. Bu şartlarda krediyi üretici nasıl geri ödeyecek- Süt hayvanları birer birer kesime gönderilmek zorunda kalacak. Sorular ve sorunlar adeta yakın gelecekte kopacak bir fırtınanın habercisi gibi. Ancak bakanlık bu sesi duymuyor
    
     Muhabir: Selahattin Özbozkurt
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber CHP Mersin Milletvekili Seçer:Tarsım ve hayvancılıkta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER