Çocuklarda çıkık ve çökük göğüs rahatsızlıkları

Çocuklarda çıkık ve çökük göğüs rahatsızlıkları -İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaynak, Bu çocuklar kendi içlerine kapanıyorlar, kendilerini çok fazla dış ortamda göstermek


SİVAS (A.A) - İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Kaynak, güvercin ve kunduracı göğsü olarak bilinen çıkık ve çökük göğüs rahatsızlığı bulunan çocukların bu durumlarından psikolojik olarak etkinlendiğini belirterek, Bu çocuklar kendi içlerine kapanıyorlar, kendilerini çok fazla dış ortamda göstermek istemiyorlar, farklı bir yapıda olmalarından dolayı kendilerini geri planda tutuyorlar dedi.
     Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göğüs deformiteleri hastalığının halkın çok fazla bilmediği, önemsemediği bir vücuttaki kemik yapının şekil değişikliği olduğunu belirtti.
     Özellikle göğsün ön kısmındaki göğüs kemiğinin içeriye doğru çıkmasına kunduracı göğsü, dışarıya doğru çıkmasına ise güvercin göğüsü adının verildiğini anlatan Kaynak, bu göğüs duvarı deformitelerini eski yöntemlere göre daha basit bir yöntemle ameliyat ettiklerini, çocukların 3-4 gün içinde normal hayatlarına dönüp, yaşamlarına başlayabildiklerini söyledi.
     Güvercin ve kunduracı göğüs ameliyatlarını 3 nedenden dolayı tedavi yaptıklarını anlatan Kaynak, şunları kaydetti:
     Bir tanesi kalbin yapısal bozukluğa uğraması, daha doğrusu o baskıya bağlı şekil değiştirmesi kalple ilgili problemlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yine bu çöküklüğe veya çıkıntıya bağlı olarak akciğer fonksiyonlarının bozulması söz konusu olabiliyor. Bunun ötesinde ciddi ruhsal bozukluklar da olabiliyor. Bu çocuklar kendi içlerine kapanıyorlar, kendilerini çok fazla dış ortamda göstermek istemiyorlar, farklı bir yapıda olmalarından dolayı kendilerini geri planda hep tutuyorlar. Hiç havuza girmeyen, denize girmeyen, hiç tişörtünü arkadaşlarının yanında çıkartamadığı için beden eğitimi derslerine katılamayan pek çok çocuk hastamız var.
     Kaynak, Sivas Numune Hastanesi operatör doktorlarından Özgür Katrancıoğlu ve Yücel Akkaşın ortaöğretim okullarında 15 bin öğrenciye yönelik bu konuda tarama yaptığına işaret ederek, Doktor arkadaşlarımız 15 bin çocuğu Sivas ilinde tararken bu tip çocukların diğer arkadaşlarının arkasına saklanarak kendilerini çok fazla öne çıkarmadıklarını görmüşler. Gerçekten çok ciddi ruhsal problemlere neden oluyor dedi.
     Yaptıkları basit yöntemle bu çocukların sağlık, bedensel, fonksiyonel problemlerin ötesinde ruhi problemlerin de önlenerek, tedavi edilebildiklerini belirten Kaynak, bu rahtsızlığın erkeklerde kızlara göre 4 kat daha fazla görüldüğüne dikkati çekti.
     Kaynak, Sivasta yapılan 15 bin çocuğun taranmasında da erkeklerin kızlara göre üstün olduğunu ifade ederek, Yurt dışındaki çalışmalar bu sayının çok çok altındaki çalışmalar. Kunduracı göğsünün çok daha fazla olduğunu biliyorduk. Sivastaki çalışmada güvercin göğsünün çok daha fazla olduğu saptandı ve ilginç bir sonuç ifadelerini kullandı.
     Bu rahatsızlıkla ilgili ailelere, halk sağlığı uzmanlarına, aile hekimlerine ve çocuk hekimlerine çok büyük görev düştüğüne işaret eden Kaynak, uyanık olunması gerektiğini, bu tür bir durumla karşılaşıldığında bir göğüs cerrahisi kliniğine başvurulmasını istedi.
    
     Muhabir: Emine Konuk
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Çocuklarda çıkık ve çökük göğüs rahatsızlıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER