Çocukluğunun izlerini yaptığı maketlerde arıyor

Çocukluğunun izlerini yaptığı maketlerde arıyor -Orduda yaşayan 73 yaşındaki Hasan Baycan, çocukluğunda yaygın olarak kullanılan birçok ürünün maketini yapıyor -Baycan: "Eskiye duyduğum özlemi gidermek ve o yılları günümüze ta


ORDU (A.A) - Eyüp Elevülü - Orduda yaşayan 73 yaşındaki Hasan Baycan, çocukluğunda yaygın olarak kullanılan serender, kemençe, su değirmeni, fındık sepeti gibi Karadenizin simgelerinin maketini yaparak, çocukluk yıllarına duyduğu özlemi gideriyor.
     Kumbaşı Mahallesindeki atölyesinde yaptığı el sanatı eserleriyle Karadenize özgü ürünleri yeni nesle tanıtmayı amaçlayan Baycan, teknolojik ürün kullanmadan maketlerini oluşturuyor.
     Emekli olduktan sonra el sanatı ile uğraşan Baycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maketlerini evinin altındaki atölyede yaptığını belirtti.
     Bir süredir hobi olarak el sanatıyla uğraştığını ifade eden Baycan, "Eskiye duyduğum özlemi gidermek ve o yılları günümüze taşımak için emeklilikten sonra maket yapmaya başladım. Başarılı olduğumu da düşünüyorum. Emeklilikten sonra bağ bahçe işleriyle uğraşıyorum ama boş zamanlarımda maket yapıyorum" dedi.
    
     -Maketlerini bıçak yardımıyla yapıyor-
    
     Çocukluğunun, Karadenizin köylerinde tüm evlerin önünde bulunan ve yiyeceklerin saklandığı, mısırın kurutulduğu bir yapı konumundaki "serender" içerisinde geçtiğini anlatan Baycan, şöyle konuştu:
     "Serenderlerde büyüdük. Bu nedenle daha çok serender maketi yapıyorum. Maketlerimin tümü Karadenize ait simgeler. Kemençe de yapmaya çalışıyorum. Ayrıca fındık sepeti, baston, bazı oyuncaklar oluşturuyorum. Bunların yanı sıra süs kabağından avize yapıyorum. Kabağın tohumunu ekiyorum. Daha sonra da büyüyen kabakları burada değerlendiriyorum. Bu ürünlerde çok fazla alete gerek yok. Daha çok bıçak kullanarak maketlere şekil veriyorum. Bıçak dışında da testere, keser ve çekiç gibi aletleri kullanıyorum. Teknolojik ürün kullanmıyorum."
    
     -"Karadenizin kültürünü gençliğe tanıtmak istiyorum"-
    
     Baycan, el sanatıyla tanıtım amaçlı uğraştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "Ordunun ve Karadenizin kültürünü gençliğe tanıtmak istiyorum. Bu konuda ticareti düşünmüyorum. Son yıllarda Orduda kültür ve turizme önem veriliyor. Bu konu da beni bu işe yönelten faktörlerden oldu. Benim de katkım olsun istedim. Ordunun tanıtım fuarlarına da katıldım."
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Çocukluğunun izlerini yaptığı maketlerde arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER