Çözüm süreci

Çözüm süreci -BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak: "Öyle söylendiği gibi bir pazarlığın içerisinde değiliz. Biz sadece Türkiyeyi demokratik bir cumhuriyete hazırlamak istiyoruz" -"Biz bir bölünme projesi değil, birlik beraberlik


MERSİN (A.A) - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, çözüm sürecine ilişkin, "Öyle söylendiği gibi bir pazarlığın içerisinde değiliz. Biz sadece Türkiyeyi demokratik bir cumhuriyete hazırlamak istiyoruz" dedi.
     Kışanak, partisinin Akdeniz Belediyesinde düzenlediği "Demokratik Kurtuluş, Özgür Yaşam" konferansında yaptığı konuşmada, çözüm sürecini yürütme kararlılığı içinde olduklarını söyledi.
     Çözüm süreciyle demokratik siyasete alan açmak istediklerini belirten Kışanak, "Biz İmralıdaki görüşmeleri heyetler vasıtasıyla yapıyoruz. Hükümet ve Kandil ile yaptığımız görüşmeler de var. Fakat bunların toplamında ortaya çıkan şey şudur; ortada bir al-ver süreci yoktur. Yani öyle söylendiği gibi bir pazarlığın içerisinde değiliz. Biz sadece Türkiyeyi demokratik bir cumhuriyete hazırlamak istiyoruz. Biz temel hak ve özgürlükleri pazarlık konusu yapmayacak kadar iradeliyiz" diye konuştu.
     Çözüm sürecinde herkesin birtakım kaygılarının olduğunu anlatan Kışanak, şöyle devam etti:
     "Kürtler, Çok ağır bedeller ödedik, acaba bir şey kazanmadan mı süreci noktalayacağız- diyorlar. Demokrasi güçleri, Acaba Kürtler AKP ile anlaşır Türkiyede otoriter bir rejim mi ortaya çıkar- diye kaygılanıyorlar. Bazı kesimler ise Acaba Türkiye bölünür mü- diye kaygılanıyorlar. Biz bu kaygıların tamamını anlamlı buluyoruz. Biz Türkiyede otoriter bir rejimin oluşmasına, temel hak ve özgürlüklerin bir pazarlık konusu yapılmasına asla izin vermeyiz. Ayrıca biz bir bölünme projesi değil, birlik beraberlik projesini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Yan yana yaşayabileceğimiz demokratik bir cumhuriyeti inşa etmeye çalışıyoruz. Süreç böyle algılanırsa başarıya ulaşabiliriz."
    
     -Yeni anayasa çalışmaları-
    
     Yeni anayasa konusunda bazı gereksiz polemiklerin yaşandığını savunan Kışanak, şunları kaydetti:
     "BDP ve AKPnin anlaşacağı ve otoriter bir başkanlık sistemini içeren bir anayasanın yapılacağını varsayıyorlar. Bu tartışmayı yapanların biz açıkçası niyetini sorguluyoruz. BDPnin geçmişi ortada. BDPnin mücadelesi ortada. BDPnin Anayasa Uzlaşma Komisyonunda sunduğu öneriler ortada. Çok ağır bedeller ödeyerek, demokratik değerlerden vazgeçmeyen bir mücadele çizgisi olan bir partiye böyle yaklaşmak gerçekten de büyük bir haksızlıktır. Bize bunu söyleyenler, BDP ile AKP baş başa verecek otoriter bir anayasayı yapacaklar diyenler Anayasa Uzlaşma Komisyonunda sundukları önergelere baksınlar. Mevcut 12 Eylül darbesinin yaptığı anayasanın bile gerisinde önergeleri getirenler, BDPnin otoriter bir anayasaya izin vereceğini ileri sürüyorlar. Çok nettir arkadaşlar, biz inanç özgürlüğünü, kişi temel hak ve özgürlüğünü, kadın haklarını ve demokratik bütün haklarımızı da güvence altına almayan bir anayasaya evet demeyeceğiz. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Ancak bu tartışmayı yürüterek, anayasayı yapılamaz kılmak istiyorlar. Ama biz 12 Eylül anayasasıyla da yönetilmek istemiyoruz."
    
     Muhabir: Mesut İnce / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Erdem Gültekin

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER