Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Taşgetiren: -"Görüşmemiz bir rapor niteliğinde değildi, daha çok bir ayın, 36 günün izlenimi niteliğindeydi. Rapor, 2 aylık çalışmanın sonunda ortaya çıkacak" -


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Ahmet Taşgetiren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanla dün akşam yaptıkları görüşmeye ilişkin, "Görüşmemiz bir rapor niteliğinde değildi, daha çok bir ayın, 36 günün izlenimi niteliğindeydi. Rapor, 2 aylık çalışmanın sonunda ortaya çıkacak" dedi.
     Taşgetiren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin 6,5 saat sürdüğünü ve bu süre boyunca herkesin tespitlerini, izlenimlerini paylaştığını söyledi.
     Toplantıya her heyetten başkan, başkan vekili ve sekreterlerin katıldığını belirten Taşgetiren, şöyle devam etti:
     "Sadece başkanlar değil, başkan vekili ve sekreterler de izlenimlerini anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 19.00da başlayan toplantımız 01.30da sona erdi. Sayın Başbakan, 6,5 saat boyunca bizzat not tuttu. Başlangıçta heyet üyelerine alanda yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Daha sonra kendisinin dinleyici olacağını ifade ederek, 6,5 saat boyunca bizleri çok dikkatli bir şekilde dinleyerek not aldı. Anlatılan bazı konuların biraz daha açılmasını isteyerek kısa sorular sordu."
     Sahadan farklı izlenimler geldiğini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki heyet üyelerinin çok geniş insan hikayeleri ile döndüğünü ifade eden Taşgetiren, şunları kaydetti:
     "Çok farklı toplum kesimleriyle temaslar oluşmuş. Tüm heyetlerin gerçekten bir Anadolu tablosu ortaya koyduklarını söylemek mümkün. Ortaya çıkan genel izlenim, küçük organize grupların bazı protesto girişimleri olmasına rağmen İç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Marmarada toplumun geniş kesimlerinin barış sürecine destek verdikleri ifade edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu destek çok daha fazla. Üstelik orada batıdakine benzer organize bir tepki de gözlenmiyor."
     Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplumun sürece ilişkin beklentilerinin de toplantıda ifade edildiğini belirten Taşgetiren, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "İlginç bir şekilde Öcalan ismi, doğuda ve batıda üzerinde odaklanan bir isim oluyor. Arkadaşlarımız doğu ve güneydoğuda toplumun belli bir kesiminin, Öcalanın statüsü, ev hapsi gibi konularda durumunun iyileştirilmesi noktasında talep ifade ettiğini belirtti. Batıda, Orta Anadoluda, İç Anadoluda ise Öcalanın serbest kalacağı ihtimali belli kaygı boyutuyla ifade ediliyor. Ama Türkiyenin hemen tamamında ortaya çıkan duygu yoğunlaşması, kanın durması, genç ölümlerinin evlere gelmemesi, bu noktada çekilmenin de başlamış olması ümitleri arttırıyor. 4 aydan beri cenaze gelmemesi çok pozitif bir algı olarak tespit edilmiş ve bu durum Sayın Başbakanla görüşme ortamında ifade edildi. Görüşmemiz bir rapor niteliğinde değildi, daha çok bir ayın, 36 günün izlenimi niteliğindeydi. Rapor 2 aylık çalışmanın sonunda ortaya çıkacak."
    
     -"Başbakan tepkileri merak etti"-
    
     Taşgetiren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın heyet üyelerini çok dikkatli bir şekilde dinlediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
     "Başbakan, tepkilerin ne kadar toplumsal nitelik taşıdığı konusunda gözlemlerimizi öğrenmek istedi. Daha çok bu alanda sorular sordu. Doğu ve Güneydoğudaki algılar önemle not edildi. Tepkilerin yansıması, talepler gibi konuları not aldı. Sayın Başbakanın çok geniş bir sorusu olmadı. Gerçekten çok ilgiyle dinledi. Akil İnsanlar heyetlerinin izlenimlerini gerçekten 6,5 saat süreyle hem ilgiyle izleyip hem not alması, bu konuya gösterdiği hassasiyet açısından beni çok etkiledi. Büyük önem veriliyor. Bu barış sürecine verilen önemin ifadesi. Bunları söylemek lazım."
    
     -"Başbakan Öcalan ile Kürt sorunun konuşulmadığını söyledi"-
    
     Heyet üyelerinin yaptıkları temaslarda anayasa konusunun konuşulduğunu ve toplantıda bu konunun değerlendirildiğini belirten Taşgetiren, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Vatandaşlar Anayasal açıdan bir söz verildi mi verilmedi mi- gibi sorular yöneltiyordu. Bu konu Başbakana arz edildi. Sayın Başbakan, terör örgütü ve Öcalan ile Kürt sorununun konuşulmadığını, sadece silahlı yapının ülke dışına çıkması ve terör örgütünün silahları bırakması konusunun konuşulduğunu ifade etti. Anayasa hazırlıkları konusunda da mevcut durumu anlattıktan sonra benim izlenimim, Sayın Başbakanın sadece AK Parti, BDP ortaklığı tarzında algılanacak bir anayasa yapımı ve referandumu düşünmediği tarzında. Bunu kendi tabanı açısından çok kabul edilebilir görmediğini düşünüyorum ve bu algıyı önemsiyorum."
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER