Çözüm süreci

Çözüm süreci -Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz -Yüreklerde yanlış olarak tutuşturulan kin ve öfke ateşlerini söndürmek iç


İZMİR (A.A) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, çözüm sürecine ilişkin Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz dedi.
     İzmir Valisi Cahit Kıraçı ziyaret eden Görmez, Başkanlık olarak çağı doğru okumak için toplantılar düzenlediklerini, bu amaçla İzmirdeki din görevlileriyle bir araya geldiklerini söyledi.
     Vali Kıraç da ziyareti dolayısıyla Görmeze teşekkür etti.
     Görmez, bir gazetecinin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, Türkiyede birlik, beraberliğin ve kardeşliğin tesis edilmesinin herkesten önce varlık amacı kardeşlik olan Diyanet camiasını sevindireceğini söyledi.
     Kardeşliğin, kardeşlik edebiyatı ile değil, kardeşlik ahlakı ve hukukuyla oluşturulabileceğini vurgulayan Görmez, bu konuda herkese görevler düştüğünü kaydetti. Görmez, Türkiyenin 30 yıldır tüm enerjisini alan terörün sona ermesinin en büyük temennileri olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Din de dil de Allahın. Allahın dinini, rahmet yüklü mesajı insanlara anlatmak için dil sınırlaması getirmek doğru değil. İbadette bir resmi dil vardır. İslam dininin ibadetlerinde malumunuz namaz kılarken Kuranı Kerimin orijinal metnini okuyoruz. Ancak insanlara dinin rahmet mesajını anlatırken... Bugün din görevlileriyle buluştuğumuzda, burası bir turizm kenti, her mihrap görevlisinin Türkçenin dışında bir başka dil bilmesi gerektiği üzerinde durdum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görev yapan tüm arkadaşlarımızın ortak gönül dilini yakalayacak, bulacak her türlü çalışma ve çabası içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum.
     Silahların susmasının herkesi mutlu edeceğini, ancak gönüllerdeki ateşi söndürmenin önemli olduğunu belirten Görmez, Sadece dağlarda silahlardan çıkan ateşi değil, yüreklerde oluşmuş kin ve öfke ateşini de söndürmeliyiz. Diyanet İşleri olarak gerek camide gerek cami dışında en büyük görev olarak bunu yapabileceğimizi ifade edebilirim. Yüreklerde yanlış olarak tutuşturulan kin ve öfke ateşlerini söndürmek için elimizden gelen her türlü gayreti sarf edeceğiz. Bunu vatandaşlarımız hangi dilden anlıyorsa o dille izah edeceğiz diye konuştu.
    
     -İzmire protokol camisi müjdesi-
    
     Görmez, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunu ziyaret etti.
     Çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk felsefesini İzmirde görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Görmez, Kocaoğlu ile görüşmesinde protokol camisinin müjdesini aldığını, bunun sevindirici bir haber olduğunu söyledi.
     Kocaoğlu da protokol camisinin Üçkuyular Vapur İskelesi karşısındaki 20 dönümlük alana inşa edilmesinin düşünüldüğünü belirtti.
     Görmez, bir gazetecinin din görevlileriyle buluştuğu toplantıda İzmirin manevi hayatının ayağa kaldırılması ve İzmirde farklı bir dindarlığın olduğu şeklindeki ifadelerini hatırlatması üzerine, Sadece İzmirle ilgili değil, tüm ülkenin manevi hayatının son derece önemli olduğunu anlatarak, İzmirdeki irfan geleneğini görmekten mutluluk duyuyorum. Farklı dindarlığı derken daha barışçı, insanları birleştiren gönül diline sahip bir dindarlığı var dedi.
    
     Muhabir: Halil Şahin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER