Çözüm süreci

Çözüm süreci -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: "Bu süreç yeni başlamış bir süreç değildir. Altyapısı yaklaşık 11 yıldır yapılıyor. Terör sorunu biterse Türkiye bölgesinde aktör bir ülke olur" -"Sürecin doğru şekilde, man


İZMİR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, çözüm süreciyle ilgili olarak "Bu süreç yeni başlamış bir süreç değildir. Altyapısı yaklaşık 11 yıldır yapılıyor. Terör sorunu biterse Türkiye bölgesinde aktör bir ülke olur" dedi.
     Şentop, Swiss Otel Grand Efeste düzenlediği basın toplantısında, çözüm sürecine olan desteğin her geçen gün arttığını söyledi.
     Çözüm süreciyle milletin karşısına "sürpriz" bir şekilde çıkmadıklarını belirten Mustafa Şentop, AK Partinin kuruluşundan bu yana sürece hazırlandıklarını kaydetti.
     Türkiyenin bugün ele aldığı sorunu 30 yıldan fazla, 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana konuştuğuna dikkati çeken Şentop, şöyle devam etti:
     "Bugün konuşulan bir çok başlığın, 1990da, 1991de rahmetli Turgut Özal tarafından dile getirdiğini görüyoruz. Sorun sadece askeri yöntemlerle çözülemez, başka yöntemleri denemek lazım gibi bir çok rapor hazırlandı, konuşuldu. Ne olmuş sadece konuşulmuş, eski siyaset anlayışı içinde hiç bir adım atılmamış. Eski siyaset anlayışının ürünü olarak, Türkiyede köklü meselelere çözüm üretme bakımından bir acziyet yaşanıyordu. AK Parti, yeni siyaset anlayışıyla bu sorunun çözümü için 2002 yılından bu yana çok ciddi adımlar atmıştır. Bugün söylediğimizi biz 11 yıl önce de söylüyorduk. Partimizin kuruluşunda da söylüyorduk. Bunlar yeni bir şey değil. Milletimizin karşısına sürpriz bir şekilde çıkmış ta değiliz. Bunları söyleyerek bugüne geldik."
    
     -En az destek Ege ve Karadenizde-
    
     Çözüm sürecinin bütün kesimlerde "ümit" uyandırdığını, mart ayında yapılan anketlerde yüzde 58 olan sürece desteğin yüzde 68lere çıktığını kaydeden Şentop, ankette en az desteğin yüzde 44 ile Karadeniz ve Ege bölgelerinde görüldüğünü ifade etti.
     Mustafa Şentop, "Bu tabloyu normal karşılıyoruz. Herkesi derinden etkileyen bir sorundan bahsediyoruz. Elbette böyle keskin ve yakıcı sorunun çözümünde tepkileri normal karşılıyoruz. Sürecin doğru şekilde, manipülasyon yapılmadan, iftira atılmadan tartışılmasını sağlamak çok önemli" diye konuştu.
     Toplumun bazı kesimlerinde "Çözüme giderken birtakım yanlış şeyler yapılabilir mi, yanlış kararlar alınabilir mi-" endişesinin bulunduğunu aktaran Şentop, endişeleri süreci daha çok anlatarak gidereceklerini dile getirdi.
     Şentop, "AK Parti 11 yıldır ülkeyi yönetiyor. İktidarı döneminde ne içeride ne de dışarıda Türkiyeye zarar verecek bir adım atmamıştır" ifadelerini kullandı.
    
     -İzmirin desteği önemli-
    
     İzmirin Türk siyasi tarihinde önemli bir yerinin bulunduğunu, her dönemde demokrasinin ve özgürlüklerin kalesi olduğunu dile getiren Şentop, İzmirlilerin sürece desteğinin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "İzmirden daha yüksek destek arzu ediyoruz. İzmir Serbest Fıkranın, Demokrat Partinin kalesi olan bir şehirdir. Statükocu partiler İzmirden destek alamamışlardır. İzmirlilerin CHP ile ilgisi rahmetli Ecevitten kaynaklanıyor. Ecevit, İsmet İnönüye karşı CHPde genel başkanlığa aday olarak Türkiyede statükoya karşı çıkmış bir şahsiyettir. Bugünkü CHP, Ecevitin CHPsi değil, çakma bir CHPdir."
     Gazetecilerin, MHPnin bugün İzmirde yapacağı "Bayrak Mitingi" ile ilgili sorusu üzerine Şentop, Türkiyenin temel sorunlarından birinin, "ortak değeri olan kavramlara, bazı siyasi partilerin sadece kendilerininmiş gibi sahip çıkması" olduğunu söyledi.
     Şentop, "Bütün millete ait olan değerlerin belli bir partiye aitmiş gibi göstermeleri, sadece kendilerinin bu değerlere sahip çıkıyor gibi göstermeleri bir istismardır dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER