CÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümünün

CÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümünün çalışmaları -Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Poyraz: Bölüm olarak afet konusunda çalışma ve projeler yürütüyoruz


SİVAS (A.A) - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Poyraz, afet konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
     CÜden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2000 yılında kurulan Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümünün ismi, 2011 yılında Geomatik Mühendisliği olarak değiştirildi.
     Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Poyraz, yürüttükleri çalışmaları ilişkin şu bilgileri verdi:
     Bölümümüzün yaptığı çalışmalar arasında, yersel ve fotogrametrik yöntemlerle uydu ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak, yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün ülkenin gereksinim duyduğu ve istenilen ölçekteki topografik ve tematik haritalar üretilmektedir. Ayrıca Geomatik Mühendisliği, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) oluşturulması, kıta hareketlerinin belirlenmesi, yeryüzünün dört boyutlu olarak ölçülmesi, haritalanması ve modellenerek gösterimi aşamalarında söz sahibi olan bir mühendislik bilimidir. Bölümümüzden mezun olacak öğrencilerimizi, iş anlamında çok geniş bir çalışma sahası beklemektedir.
     Bölümde görev yapan 5 öğretim üyesinin dostluklarının lise yıllarına dayandığını belirten Poyraz, Hocalarımızın hepsi Sivaslı. 4 hocamız Yıldız Teknik Üniversitesinde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Bir arkadaşımız ise İstanbul Teknik Üniversitesinde lisansüstü eğitimini tamamladı. Birçok üniversiteden teklifler aldık ama bizim önceliğimiz Sivas ve Cumhuriyet Üniversitesi oldu ifadelerini kullandı.
     CÜ Geomatik Mühendisliğinin Avrupa Uzay Ajansı ile yaptığı 2, Alman Uzay Ajansı ile yaptığı 1 proje sayesinde tektonik hareketleri ve yeryüzünde meydana gelen deformasyonları uydu üzerinden takip ettiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Poyraz, Bölüm olarak afet konusunda çalışma ve projeler yürütüyoruz. Yürüttüğümüz projelerde uzay radar görüntüleri yöntemiyle deformasyonları belirliyoruz. Bu yöntemin en büyük avantajı araziye gitmeden bölgenin deformasyonunu belirleyebilmek, maliyeti neredeyse yarıya indirmek hatta minimize etmek ve iş gücünü azaltmasıdır değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber CÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümünün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER