Cüzzam Haftası

Cüzzam Haftası -Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dedecan: -Cüzzam tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalıktır


YALOVA (A.A) - Yalova Aile ve Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, cüzzamın tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalık olduğunu bildirdi.
     Dedecan, Cüzzam Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, cüzzamın Mycobacterium leprae basilinin yol açtığı kronik bir hastalık olduğunu ifade etti.
     Hastalığın kuluçka süresinin ortalama 5 yıl olduğuna işaret eden Dedecan, şunları kaydetti:
     Cüzzam yüksek oranda bulaşıcı değildir. Tedavi edilmemiş, enfekte hastayla çok yakın ve sık temas edenlere ağız ve burun yoluyla bulaşabilir. Bulaşma genellikle aynı aile içindeki büyüklerden 10-11 yaşına kadar olan çocuklara yönelik olarak ortaya çıkmaktadır. Cüzzam vücutta deride ve sinir dokusunda harabiyetlere neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni cüzzam vakası tedaviye alınmaktadır. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde ağır sekeller önlenebilmektedir. Cüzzam tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalıktır.
    
     Muhabir: İsmail Ersan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Harun Kaymaz

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER