Dalyandaki kaya mezarları ve Kaunos kazıları

Dalyandaki kaya mezarları ve Kaunos kazıları -Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Işık: -Dalyandaki 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının olduğu bölgeye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından seyir terasları yaptırılacak


MUĞLA (A.A) - Kenan Gürbüz - Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, halen ziyaretçi yasağının bulunduğu Dalyandaki 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının olduğu bölgeye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından seyir terasları yaptırılacağını, böylece ziyaretçilerin binlerce yıllık tarihi görme imkanına kavuşacağını bildirdi.
     Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye yönelik seyir terası projesi olduğunu anlatan Işık, 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının olduğu bölgeye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından seyir terasları yaptırılacak. Bu çalışma önümüzdeki günlerde başlayacak. Seyir teraslarının kaya mezarlarının alt kısmındaki ağaçlık alana yapılması planlanıyor dedi.
     Kaya mezarlarının nano teknoloji kullanılarak koruma altına alınması amacıyla geçen yıl TÜBİTAKa sunulan projenin yenilendiğini anlatan Işık, TÜBİTAKta yaşanan yapısal değişiklik sonrasında projeyi yeniden hazırlayarak sunduklarını dile getirdi. Kaya, projenin güneş ve yağmur gibi doğa olaylarının kaya mezarlarına verdiği zararı minimuma indirmeyi amaçladığına değindi.
    
     -Kaunos Antik Kenti-
    
     Işık, 3 bin yıllık tarihe sahip Kaunos Antik Kentindeki kazı çalışmalarına da başlandığını, bu sene çalışmaların, bazilika, hamam, agora ve Demeter Kutsal Tapınağı bölgesinde yoğunlaşacağını anlattı. Antik kenti, farklı noktalara konulan güvenlik kameraları ile 24 saat izlemeye başladıklarını bildiren Cengiz Işık, Kaunus Antik Kentinde ortaya çıkardıkları bin 300 yıllık mozaiklerin, yarım santim büyüklüğünde binlerce renkli taş kullanılarak yapıldığını anlattı.
     Prof. Dr. Işık, Bu mozaiklerin güneşten ve yağıştan zarar görmemesi için özel brandalar yaptırdık. Bu mozaikleri adeta bir halı dokur gibi yapmışlar. Müthiş bir emek ve işçilik söz konusu. Mozaikleri ziyaretçilerin de yakından görmesi için bulundukları alana özel seyir terasları yaptırdık. Antik kenti ziyarete eden turistler, mozaiklere yoğun ilgi gösteriyorlar dedi.
     Kaunos Antik Kentini ziyaret etmek isteyen turistler, Dalyan kent merkezinden hareket eden tur teknelerine biniyor ve yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra antik kente giden yolların bulunduğu noktaya ulaşıyorlar. Ağaçlarla kaplı yolda yaklaşık 15 dakika yürüdükten sonra antik kente ulaşan turistler, kendilerine eşlik eden rehberlerle 3 bin yıl öncesine yolculuğa çıkıyorlar. Turistler antik kentte sürüler halinde dolaşan yaban eşeklerine de büyük ilgi gösteriyor.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Dalyandaki kaya mezarları ve Kaunos kazıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER