Darbeleri Araştırma Komisyonu Kayserideki mağdurları dinledi

Darbeleri Araştırma Komisyonu Kayserideki mağdurları dinledi


KAYSERİ (A.A) - TBMM Darbeleri Araştırma ve İnceleme Komisyonu 28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu, Kayserideki darbe mağduru sanayici ve iş adamlarını dinledi.
     AK Parti İl Teşkilatından yapılan açıklamaya göre, 28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat sürecinde mağdur olan iş adamları Şaban Bayrak, Saffet Arslan ve Mustafa Tekeliyi dinledi.
     Karayel, ilk olarak Şaban Bayrak-ın 12 Eylül 1980 dönemindeki yaşadıklarını kayıtlara geçirdi.
     Bayrak, o dönemde arkadaşları ile birlikte neyle suçlandığını dahi bilmeden uzun süre hapis yattığını, oldu bittilerle inançlı, milliyetçi, muhafazakar kişilerin kimliklerinden dolayı mağduriyete uğradıklarını anlattı.
     Mustafa Tekeli ise, 28 Şubat döneminde uğradıkları idari baskılar yüzünden Dost Sigorta şirketinin kurucu ortaklarının tamamının bulundukları şehirlerde gözaltına alınarak Ankara-ya götürüldüklerini ifade ederek, baskı, yıldırma, korkutma ile idari ve mali takibatla sindirildiklerini, iş yapma kabiliyetlerinin ve devlete olan güvenlerinin zafiyete uğratıldığını söyledi.
     İş adamı Saffet Arslan da haksız yere inançlarının ve ticaretlerinin sorgulandığını belirtti.
     Arslan, Ben sanayici ve iş adamıyım. Dost Sigorta kurucuları arasında yer almaktaydım. Fakat bir süre sonra hisselerimi devretmiştim. Dost Sigorta ile hukuken bir bağım da kalmamıştı buna rağmen o dönemde haksız yere gözaltına alınarak, 28 Şubat döneminde maalesef ticaretimiz ve inançlarımız sorgulandı dedi.
     Ekonomik ve psikolojik olarak etkilendiklerini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
     İş yerlerimiz, ofislerimiz ve hesaplarımız hem idari hem de mali yönden didik didik edilerek incelendi. Daha sonra bizi alıp Ankara-ya götürdüler. Hayatında hiç suç işlememiş karakol yüzü görmemiş biri olarak suçlu muamelesi yapılarak Ankara-ya sorgulamaya götürmeleri, hem de ağır ceza suçuyla suçlamaları bana çok ağır geldi.
     Arslan, sivil bir anayasa yapılarak darbe anayasasından kurtulunması gerektiğini ifade etti.
     Yaşar Karayel ise komisyon olarak üzerlerine düşen bu görevi layıkıyla tamamlamak istediklerini kaydederek, mağdur edilmiş siyasiler ve iş çevreleriyle de görüşmelerde bulunacaklarını belirtti.
     Karayel, ayrıca, o dönemde Kayseri-de belediye başkanlığı görevini yürüten Şükrü Karatepe ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız-ı da dinleyeceklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Yemliha Kurt
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber Darbeleri Araştırma Komisyonu Kayserideki mağdurları dinledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER