Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Bilal:

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Bilal: En önemli ve yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabetin görülme sıklığı ülkemizde her geçen gün artıyor


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Nevzat Bilal, en önemli ve yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabetin görülme sıklığının her geçen gün arttığını söyledi.
     Bilal, Diyabet Haftası dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, hastaların tedavi sürecini çok iyi benimsemesi gerektiğini belirterek, yaşam süresinin uzaması, hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve buna bağlı gelişen obezitenin, diyabet hastalarının sayısını Türkiyede ve dünyada hızla arttırdığını kaydetti.
     Uluslararası Diyabet Federasyonunun son verilerine göre dünyada diyabetli sayısının 366 milyona ulaştığını bu sayının 2030da 522 milyona ulaşmasının beklendiğini vurgulayan Bilal, Türkiyede ise diyabet Dünya Sağlık Örgütünün 2030 yılı tahminlerini geçti ve son 10 yılda yüzde 100den fazla artarak 10 milyon kişiyi etkiledi dedi.
     Bilal, şöyle konuştu:
     En önemli ve yaygın halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabetin görülme sıklığı ülkemizde her geçen gün artıyor. Diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliği de önemlidir. Diyabet tedavisinin temelini dengeli ve doğru beslenme ile sürekli ve düzenli egzersiz oluşturur. Diyet ve egzersizle kontrol altına alınamayan hastalarda diyabet ilaçları ile hastalık kontrol edilmeye çalışılır, gerektiğinde insülin tedavisine geçilir. Egzersiz, kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olması açısından diyabet hastaları için faydalıdır. Düzenli egzersiz yapanların genel olarak insülin hormonuna hassasiyetleri artmakta, böylece insülin, vücutta daha etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalarına haftada en az 3 kez, 30 dakikalık yürüyüşe denk gelecek bir egzersiz yapmalarını öneriyoruz.
    
     Muhabir: Fatma Karakış
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Bilal: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER