Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Edirnede:

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Edirnede: -Balkanlara son yıllarda daha fazla önem veriyoruz (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Balkanlara son yıllarda daha fazla önem verdiklerini söyledi.
     Bakanlığın Edirne Temsilciliğinin açılışı için geldiği Edirnede, Vali Hasan Durueri ziyaret eden Koru, burada yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun talimatıyla bir yıl önce temsilciliğin kuruluş çalışmalarına başlandığını, çalışmaları kısa sürede tamamladıklarını anlattı.
     Edirnenin hem geçmişi hem de jeopolitik konumuyla önemli bir kent olduğunu vurgulayan Koru, şunları kaydetti:
     Edirne, bizim için çok önemli, Osmanlının başkenti, Avrupaya açılan kapımız. Balkanlara son yıllarda daha fazla önem veriyoruz. Arzu ettik ki Balkanlarla ilişkimizi Edirne üzerinden daha sağlıklı gerçekleştirelim. Hem de bölgedeki valilerimize hizmet edecek, onlarla birlikte çalışacak bir büromuz olsun istedik. Bu ilişkiler sadece siyasi değil, ekonomik olarak da gelişsin istiyoruz. Türkiyede son yıllarda yaşanan ekonomik refah düzeyinin çevremizdeki ülkelere de yayılması için çalışmalar yapalım istiyoruz.
     Vali Duruer, ziyaretin anısına Bakan Yardımcısı Koruya Edirne gravürü bulunan seramik tabak, Koru da Duruere lale motifli gümüş tabak armağan etti.
    
     -Edirne Belediyesi ziyareti-
    
     Valiliğin ardından Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçiyi ziyaret eden Bakan Yardımcısı Koru, Edirnedeki temsilciliğin Türkiyenin Balkanlarla ilişkisini güçlendirmesine katkı sağlayacağını söyledi.
     Kendisinin de Balkanlı bir ailenin çocuğu olması dolayısıyla Edirnenin kendisi için özel kentler arasında bulunduğuna dikkati çeken Koru, Anne, babam Balkanlardan Türkiyeye gelmişler, o yüzden buralara hizmet sunarken ayrı bir zevk alıyoruz. Temsilciliğimiz ebediyen burada hizmet etmeye devam edecek, sizlerden de katkı bekliyoruz diye konuştu.
     Sedefçi de Edirnenin önemli bir şehir olduğunu, hem hükümetin hem Dışişleri Bakanlığının hem de belediye olarak kendilerinin Balkanları daha fazla önemsediklerini dile getirdi.
     Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun isteğiyle, Edirne Belediyesinin Bulgaristanın Smolyan Belediyesi ile kardeş belediye olması için çalışma başlattıklarını anlatan Sedefçi, Oradaki soydaşlarımıza daha fazla sahip çıkma noktasında adımlarımızı atıyoruz ifadesini kullandı.
     Bulgaristandaki pek çok belediyeyle kardeş şehir protokolleri olmalarına rağmen, bazı belediyelerin yanlış kararları nedeniyle zaman zaman ilişkilerini dondurduklarını kaydeden Sedefçi, şöyle devam etti:
     Yambol Belediye Meclisi 1915 olaylarında Ermeni iddialarını tanınmıştı ancak Yambol halkı ve meclisi, radikal grupların baskısına rağmen ve bizim ilişkilerimizi dondurmamız üzerine, bunun yanlış bir karar olduğunu görerek, meclisin tanıma kararını geri çekti.
     Yambol Belediye Meclisinin aldığı kararın diğer Bulgaristandaki belediyelere de örnek olmasını diliyorum. Edirnenin batıdaki serhat şehri, biz ülkemizin bütünlüğünden yanayız, soydaşlarımızla birlikte daha sıkı ilişkiler kurmaktan yanayız. Dışişleri Bakanlığımızla her zaman yan yanayız, temas halindeyiz
     Edirne Belediye Başkanı Sedefçi, Bakan Yardımcısı Koruya pehlivan heykelciği, Koruda Sedefçiye lale motifli gümüş tabak hediye etti.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Edirnede: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER