Diyarbakırda anız yangınlarının önlenmesi için genelge

Diyarbakırda anız yangınlarının önlenmesi için genelge -Valilikçe yayınlanan genelgede anız yakanlara her dekar için 31.39 lira idari para cezası verileceği, bu fiilin orman ve sulak alanlara yakın ve meskun mahallerde işlenmesi durumunda


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valiliğince anız yangınlarının önlenmesi amacıyla genelge yayınlandı.
     Yayınlanan genelgede, anız yakanlara her dekar için 31.39 lira idari para cezası verileceği, bu fiilin orman ve sulak alanlara yakın ve meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın 5 kat artırılacağı belirtildi.
     Genelgenin ulaştığı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, genelgenin anız yangınlarının çevreye vereceği zararın önlenmesini sağlamak amacıyla kent hudutları dahilinde; anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esasları kapsadığı kaydedildi.
     Genelgede, anız yakılmasının önlenmesi hususundaki eğitim ve yayım çalışmalarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Eğitim ve Yayım Daire Başkanlığının görevleri arasında yer aldığı vurgulandı.
     2872 sayılı Çevre Kanununda anız yakılması çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır ifadesinin hatırlatıldığı genelgede, bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 10 Ocakta Resmi Gazetede yayınlanan tebliğe göre anız yakanlara her dekar için 31.39 lira idari para cezası verileceği, anız yakma filinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın 5 kat artırılacağı bildirildi.
    
     -Camilerde hutbeler okutulacak-
    
     Genelgede sap kıyıcı veya dağıtıcısı bulunmayan biçerdöverlerle biçim yapan biçerdöver sahiplerine Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre 169 lira cezai işlem uygulanacağı, biçerdöver sahiplerinin bu makineleri temin ederek biçimi bu şekilde yapmaları gerektiği belirtildi.
     Camilerde anız yangınlarıyla ilgili hutbe okutulacağı ifade edilen genelgede şöyle denildi:
     İl Milli Eğitim Müdürlüğünce anız yangınları ile ilgili olarak tüm okullarda öğrencilere yönelik eğitim verilecektir. Müftülüklerce camilerde anız yangınları ile ilgili hutbeler okunacaktır. 6831 Sayılı Orman Kanunu gereğince, belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanarak, bu hususun takibi köy muhtarlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl Orman ve Su İşleri Müdürlüklerince yapılacaktır. Kontrol görevlilerince, halkın ve köy muhtarlıklarının uyarılması, anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri, orman piknik ve mesire yerleri dışında ateş yakma, konaklama ve gecelemeler ile orman alanlarında dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlar yapacaktır.
     Anız yangınlarının önlenmesi konusunda, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Karayolları Şu Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve şeflikleri, belediye başkanlıkları ve köy muhtarlarının sorumluluklarının hatırlatıldığı genelgede, yangın ihbarı için İtfaiye(110), Orman(177), Polis(155), Jandarma(156) numaralı telefonların aranması istendi.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda anız yangınlarının önlenmesi için genelge Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER