Diyarbakırın meşhur burma kadayıfı bayrama hazır

Diyarbakırın meşhur burma kadayıfı bayrama hazır -Bayramların vazgeçilmez tadı olan kadayıfta siparişleri yetiştirmek için ustalar yoğun şekilde çalışıyor -Kadayıf Ustası Büdüş: Bayram siparişlerini yetiştirmek için ekstra mesai y


DİYARBAKIR (A.A) - İsmail Ersan/Aziz Aslan - Diyarbakırda bayramların vazgeçilmez tatlısı olan geleneksel lezzet burma kadayıfı, ustaların yoğun mesaisiyle bayram siparişleri için hazırlanıyor.
     Kurban Bayramının gelişi, Diyarbakırın vazgeçilmez tatlılarından burma kadayıfı üreticilerini tatlı bir telaşa sevk etti. Bayram öncesinde kentten ve kent dışından yoğun sipariş alan kadayıfçılar, yoğun bir mesai yapıyor.
     Diyarbakırın tanınmış kadayıfçılarından Levent Ustada 15 yıldır ustalık yapan Mehmet Büdüş, Bayram siparişlerini yetiştirmek için ekstra mesai yapıyoruz dedi.
     Hijyenik ortamda tamamen organik ürünler kullanarak ürettikleri tatlıları damak zevkine uygun olarak vatandaşların beğenisine sunmaya gayret ettiklerini ifade eden Büdüş, Bayramların vazgeçilmez ikramları arasında yer alan tatlı, büyük bir önem arz ediyor. Bundan dolayı Diyarbakırın da meşhur kadayıfını bayram sofralarına yetiştirmek için en kaliteli ürünleri kullanarak müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Bu işi çok iyi bilen 60 ustayla çalışıyoruz diye konuştu.
     Mehmet Büdüş, eskiden kadayıf yapımında işçiliğin çok yoğun olduğunu şimdi ise makinelerin işlerini kolaylaştırdığına işaret ederek, büyük bir ustalık ve özen isteyen kadayıfın yapımını şöyle anlattı:
     Kepçe yardımıyla makinenin üst kısmına konan ve hemen altında ısıtılmış dönen silindirlerin üzerine akan ve önceden hazırlanan sıvı hamur, tel tel olarak düşüyor. 1-2 dakika içinde yarı halde pişen hamur, daha sonra ustaların el kıvraklığıyla zarif bir şekilde tahta yardımıyla hepsi eşit olarak kesiliyor. Kesilen tel kadayıfın içine çeşidine göre kaymak, ceviz, fıstık veya peynir konulup yan yan burularak kalınca bir tabaka tereyağ sürülmüş tepsiye özenle yerleştiriliyor. Hazırlanan tepsilerdeki kadayıfın üzerine sıvı yağ gezdirildikten sonra büyükçe ocaklarda ağır ateşte önce alt kısmı pişiriliyor. Alt katı pişen tepsinin yağı süzülerek başka bir tepsinin üzerine ters olarak aktarılıyor. Daha sonra diğer kısmın da pişmesi için hızlı bir şekilde tek bir hamlede başka tepsiye aktarılan kadayıf, tekrar ocağa bırakılıyor. Pişen kadayıfın üzerine şerbeti kepçeler yardımıyla dökülüp dinlendiriliyor. Kıtır, kıtır nar gibi kızaran kadayıf, özenle fıstıkla süslenerek tadına doyulmaz lezzetiyle tüketiciyle buluşuyor.
     Her bayram kadayıf aldığını söyleyen Suat Pirinçli adlı vatandaş ise Bayramlarda buradan kadayıf almayı tercih ediyorum. Aldığım kadayıfları Bursadaki eş dosta gönderiyoruz. Bu bayram da eş dost ve akrabalara vermek üzere 30 kilogram kadayıf aldım. Buradaki kadayıf lezzetlidir. Yıllardır Bursadan gelip buradan kadayıf alıyorum dedi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırın meşhur burma kadayıfı bayrama hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER