Doç. Dr. Mehmet Emin Erkan:

Doç. Dr. Mehmet Emin Erkan: Denetimin sıkılaştırılması ve teşhir edilmesi önemli bir gelişmedir


ŞIRNAK (A.A) - Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü ve Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Erkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 25 gıda firmasının teşhir etmesini önemli bir geliştirme olduğunu söyledi.
     Erkan yaptığı açıklamada, bakanlığın yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan taklit ve karıştırma ürünlerinin halkın sağlığını tehdit ettiğini belirterek, gıda ürünlerine karıştırılan bazı maddelerin kanserojen etki yaptığını bildirdi.
     Özellikle kıvam arttırıcı olarak yoğurtlara katılan ve Arjantinden getirilen domuz jelatiniyle hem haksız kazanç sağlandığını hem de halkın dini duyguları ile oynandığının ifade ederek, şunları kaydetti:
     Antibiyotik ve kimyasal madde kalıntısı süte bulaştığında zaten yoğurt elde edilmez. Ancak yoğurda bile daha kıvamlı olsun diye jelatin, raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri katılabilmektedir. Bu katkı maddelerinin bazıları insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bunun yanında mesela nitrat ve nitritlerin izin verilen miktarın fazla kullanılınca kanserojen etkiler yapar. Özellikle zeka gelişimi ve fiziksel gelişim için elzem olan süt yağının yerine bitkisel yağ ya da hiçbir besleyici değeri olmayan margarin yağların konulması uzun vadede halkın geleceği ile oynamaktır. Ayrıca Müslüman bir ülkede tüketilmeyen domuz jelatini gibi ürünlerin katkı olarak kullanılması halkın maddi olarak sömürülmesinin yanında dinende istenmeyen bir olgudur.
     Bayatlamış küflenmiş peynirlerin tekrar eritilip tüketime sunulması zehirlenmelere neden olabileceği gibi birikim yapan küf toksinleri ile ilerde kanserlere neden olabildiğini kaydeden Erkan, Denetimin sıkılaştırılması ve teşhir edilmesi önemli bir gelişmedir. Üreticilerin kendine çeki düzen vermesini sağlayacaktır. Tüketici bilincinin oluşturulup kaliteli ürünlerin tercihi sağlanmalıdır diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Demirhan / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Doç. Dr. Mehmet Emin Erkan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER