Doğu Anadoluda soğuk hava

Doğu Anadoluda soğuk hava -Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Şentürk: Zorunluk olmadıkça sabahın erken ve gecenin geç saatlerinde dışarı çıkılmamalı


ARDAHAN (A.A) - Ardahan Halk Sağlığı Müdürü Ulaş Şentürk, Zorunluk olmadıkça sabahın erken ve gecenin geç saatlerinde dışarı çıkılmamalı dedi.
     Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan ve bölgesinde eksi 20lere varan dondurucu soğukların etkili olmaya başladığını, bu soğukların sağlık için tehlikeli olabileceğini söyledi. Soğuklar karşısında sağlıklı bir vücut için iyi ve dengeli beslenmenin şart olduğunu ifade eden Şentürk, şöyle devam etti:
     İyi de giyinmek gerekiyor. Havalardaki ani değişkenlikleri dikkate aldığımızda gündüz ve gece arasındaki farkın fazla olması, özellikle akciğer hastaları için solunum sistemlerindeki grip ve nezle gibi hastalıklarda artış görülmektedir. Bu da özellikle kalp damar rahatsızlığı olanlarda, bebeklerde ve yaşlılarda ciddi hastalıklara altyapı hazırlamaktadır dedi.
     Soğukların ayak, el, parmak, burun ve kulaklarda etkisini göstereceğine dikkati çeken Şentürk, şunları kaydetti:
     Bu organlarda beyazlaşma ve ilerleyen dönemlerde de ağrı meydana gelir. Soğuk ısırması dediğimiz bu hastalığa karşı iyi ve dengeli beslenmek şart. Bir adet kalın giysi yerine, iki adet ama ince giysiyi tevsiye ediyoruz. Çünkü hava akınımı etkileyecek şekilde giyinmek gerekir. Sık giyinmekte doğru değil. Kan dolaşımı ve basıncı olumsuz etkiliyor. Çizmeleri de kullanmamak gerekiyor. Zorunlu olmadıkça sabahın erken saatlerinde ve gece geç saatlerde dışarı çıkılmamasını öneriyoruz diye konuştu.
     Donma etkisinin ayrıca kulaklarda uğultu, kaslarda ise halsizlik, güçsüzlük ve uyuşukluk meydana getirdiğini anlatan Şentürk, konuşmada da güçlük çekebileceğini ifade etti.
     Şentürk, bu tür durumlarda doktora başvurulması ve tedavi için kişinin ılık bir ortama alınması gerektiğini sözlerine ekledi
    
     Muhabir: Günay Nuh / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Doğu Anadoluda soğuk hava Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER