Doğu Karadenizde ihracat

Doğu Karadenizde ihracat -DKİBe bağlı 4 ilden yılın ilk dört ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düştü -DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: "5084 sayılı yasanın 2012 itibariyle sona ermesi ve bu yasanın y


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğine (DKİB) bağlı 4 ilden Ocak-Nisan ayları arasında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düştü.
     DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhaneden 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasında 482 milyon 455 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
     İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında düşüş yaşandığını ifade eden Gürdoğan, geçen yılın aynı döneminde 521 milyon 766 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.
     Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhaneden gerçekleştirilen ihracatta 229 milyon 825 bin dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 89 milyon 981 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 87 milyon 187 bin dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığına işaret eden Gürdoğan, bu süre zarfında 94 ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Almanya olduğunu bildirdi.
     Gürdoğan, bölge ihracatında önceki ayda yaşanan düşüş trendinin devam ettiğini kaydederek, şöyle devam etti:
     "Bölge ihracatımızda yaşanan düşüşteki ana etken, uluslararası piyasalarda talebin çok düşük seyretmesinden kaynaklanan emtia fiyatlarındaki düşüştür. Özellikle Avrupa piyasalarında toparlanmanın hala başlayamaması fındık ihracatımıza olumsuz etki etmiştir. Bunun yanında madencilik ürünleri fiyatlarının düşüşünden kaynaklı bir önceki yıla oranla maden ihracat sevkıyatlarının ertelenmesi ihracatımıza olumsuz yansımıştır.
     Yaş meyve sebze ihracatının yapıldığı Rusya Federasyonu piyasasında ihracatçılarımızın yaşadığı olumsuzluklar, ihracatçılarımızın rekabet imkanlarının azalmasına bağlı ihracat performanslarının düşmesi, rakip ülkeler eşdeğerinde rekabetçi fiyat sunamama gibi nedenler sevkıyatları yavaşlatmış, Gürcistan piyasasında ihalelerin ertelenmesi ve piyasada yaşanan siyasi belirsizlik sonucu bu ülkeye yönelik ihracatın düşmesi, bölge ihracatımızda yaşanan düşüşün en önemli nedenleridir."
     Bölge ihracatında yaşanan düşüşün en önemli nedeninin, ihracatçıların, bölgenin olumsuz şartları eşdeğerinde desteklenmemesinin yol açtığı maliyet artırıcı unsurların rekabet imkanlarını azaltması olduğunu savunan Gürdoğan, açıklamasını şöyle tamamladı:
     "5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasasının 2012 itibariyle sona ermesi ve bu yasanın yerini alacak yeni yasanın hala ihdas edilmemesi, imalatçı ve ihracatçılarımızın rekabet imkanlarını büyük oranda olumsuz etkilemiştir. Bunun yanında döviz kurlarının istikrarsız yapısı ve ihracatçılarımıza rekabet imkanı sağlayacak yapıdan uzak olması, bölge ihracatımıza olumsuz etki yapmaktadır.
     Yeni Teşvik Yasasında hak ettiği yeri bulamayan Doğu Karadenizde, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhanenin yeni yatırım alamaması, bu illerimize yönelik yeni yatırım açısından özel bir teşvik sisteminin uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Aksi takdirde küresel piyasalarda yaşanan aşırı rekabetin yol açtığı olumsuzluklar altında ezilen ihracatçılarımızın rekabet imkanlarının her geçen gün azalması bölge ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam edecektir."
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Doğu Karadenizde ihracat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER