Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi ve

Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi ve Yol Haritası Geliştirme Projesi -MARKA Genel Sekreteri Ayan: -Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara Bölgesi, hızlı bir şekilde teknolojinin ticarileştirildiği b


İSTANBUL (A.A) - Doğu Marmara Kalkınma Ajansı(MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalovadan oluşan Doğu Marmaranın hızlı bir şekilde teknolojinin ticarileştirildiği bir bölgedir dedi.
     Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi ve Yol Haritası Geliştirme Projesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Düzce Üniversitesi ve Stanford Research Institute (SRI) Internationalın katılımıyla İstanbulda düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı.
     Toplantıda konuşan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan, artık üretimin yenilikçilik ve Ar-Ge temelli yapılması gerektiğini vurguladı.
     Ayan, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illerini kapsayan Doğu Marmara Bölgesinin, Batı ile Doğuyu birbirine bağlayan stratejik konumda olduğunu belirtti.
     Türkiyenin finans merkezi İstanbul ve idari merkezi Ankara ile güçlü ulaşım bağlantılarının varlığına ve Karadeniz ile Marmara Denizi üzerinden dünyaya açılan kapılarıyla uluslararası sanayi üssü konumunda olduğuna dikkati çeken Ayan, Doğu Marmara Bölgesi, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı ile kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hâsılada 1. sırada. Kişi başına düşen gayrisafi katma değerde ise düzey 2 bölgeleri arasında İstanbuldan sonra 2. sırada yer almaktadır. Türkiye ekonomisini sırtlayan yapıya sahip olan Doğu Marmara Bölgesi, Türkiye imalat sanayinin kümelendiğini ender yatırım ve üretim havzalarından bir tanesidir diye konuştu.
    
     -Doğu Marmara Bölgesi, teknolojinin ticarileştirildiği bir bölgedir-
    
     Doğu Marmara, 75 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Türkiye dış ticaretinin merkezi konumunda diyen Ayan, bölgeye ilişkin şu bilgileri verdi:
     Deniz, kara, demir ve hava yollarının birleştiği eşsiz konumu ile Türkiyenin dünyaya açıldığı stratejik bir lojistik merkezidir. Bölge ihracatının yüzde 93ü sanayi sektörlerinden gerçekleşmektedir. Türkiyede tahsil edilen vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 15i Doğu Marmara Bölgesinden tahsil edilmektedir.
     Bölge, ülkemizin en çok üretim ve ihracat yapan 35 organize sanayisi ve yapılmakta olan en büyük 5 organize sanayi bölgesi ile Türkiye yatırımlarının cazibe merkezidir. Bölgede, Türkiyenin iki yüksek teknoloji üniversitesinden biri olmak üzere toplam 6 üniversitenin, ülke genelindeki toplam 37 teknoparktan 7sinin, 1 teknoloji serbest bölgesinin ve ayrıca 2 teknoloji geliştirme merkezinin, ülkenin en büyük araştırma ve enstitülerinin bulunması ile Ar-Geye yüzde 100 destek kanununa göre kurulmuş 105 Ar-Ge merkezinin 60ının bölgede kurulu olması bölgenin yenilikçi kimliğini yansıtmaktadır.
     10 bini aşkın araştırma ve Ar-Ge personeli, bölgeyi Türkiyenin Ar-Ge ve teknoloji üssü haline getirmiştir. Bölge, yüzlerce tekno girişimcisi ile ülkemizin tekno girişim ve yenilikçi üretim merkezidir. Doğu Marmara Bölgesi otomotiv teknolojileri, ilaç ve kimya sektörlerinden birçok mükemmeliyet merkezini bünyesinde barındırmaktadır.
     Doğu Marmara, Türkiyenin mükemmeliyet merkezidir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından bölgemizde Gebze Muallimköyde kurulması planlanan Bilişim Vadisi çalışmaları bölgeye ayrı bir değer katmaktadır. Doğu Marmara Bölgesi, hızlı bir şekilde teknolojinin ticarileştirildiği bir bölgedir.
    
     -SRIın teknolojiyi ticarileştirme tecrübelerinden yararlanacağız-
    
     Bölgesel kalkınmada yenilikçilik, girişimcilik ve rekabetçiliğin ana kalkınma eksenleri olduğunu anlatan Ayan, bölgenin uluslararasılaşması ve dünya trendlerini yakalaması amacıyla dünyanın öncü bağımsız Ar-Ge kuruluşlarından olan SRI International ile iş birliğine gittiklerini söyledi.
     Ayan, 1946 yılında Stanford Üniversitesi tarafından kurulan ve Silikon vadisinde yer alan, kar amacı gütmeyen bir devlet kurumu olan, 2 bin 100 kişinin istihdam edildiği SRInin, dünyada 20den fazla temsilcilikle yaklaşık 600 milyon dolar ciro ile faaliyet gösterdiğini dile getirdi.
     Doğu Marmara Bölgesi olarak SRIın teknolojiyi ticarileştirme tecrübelerinden yararlanacaklarını ifade eden Ayan, SRI, için Silikon Vadisinin ruhu deniliyor. SRI, Doğu Marmarayı seçti. Silikon Vadisi Doğu Marmarada artık dedi.
    
     Muhabir: Murat Birinci
     Yayıncı: Zekeriya Gülün
<< Önceki Haber Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER