DÜde kanser tedavisinde başarı

DÜde kanser tedavisinde başarı -DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Alan: Kanser hastalığında gelişen teknoloji ve bilinç düzeyinin yükselmesi ile erken tanı olanakları arttı. Eskiden 3 ay ömür biçilen hastalar artık 5-10 yıl


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesi (DÜ) bünyesinde kurulan Onkoloji Hastanesinde kanser tedavisi gören bin 575 hastadan bin 451inin sağlığına kavuşarak taburcu edildiği bildirildi.
     DÜ Tıp Fakültesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptığı açıklamada, radyasyon, tıbbi onkoloji, kemoterapi üniteleri ve ilaç yapım kabinini aynı hastanede buluşturduklarını, bu sayede kemoterapi ve radyoterapinin bir düzen içinde yürütülmesinden dolayı hastaların kemoterapi ve radyoterapi tedavisi için farklı hastanelere gitmesine gerek olmadığını söyledi.
     Kanser hastalığının ülke genelinde olduğu gibi bölgede de son yıllarda artış gösterdiğini ancak erken tanının kanserde hayat kurtardığını ifade eden Alan, Kalp ve beyin hastalıklarından sora en önemli sağlık sorunu olan kanser hastalığında gelişen teknoloji ve bilinç düzeyinin yükselmesi ile erken tanı olanakları arttı. Eskiden 3 ay ömür biçilen hastalar, artık 5-10 yıl yaşamlarını sürdürebiliyor. Çünkü erken tanıda kanser metastaz yapmadan tedavi daha başarılı sonuç veriyor. Bu kapsamda gelişen teknoloji, sağlık hizmetleri ve yeni tedavi yöntemleri ile yüz güldürücü sonuçlar almaya başladık dedi.
    
     -Bölgenin tek komplike onkoloji hastanesi-
    
     Alan, Onkoloji Hastanesinin verdiği kaliteli sağlık hizmeti ile bölgenin tek komplike Onkoloji Hastanesi olduğunu vurgulayarak, bölgedeki kanser hastalarının daha önceden olduğu gibi artık tedavi için batı illerine gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.
     Onkoloji Hastanesinde verilen hizmetin batı illerindeki hastanelerde verilen hizmeti aratmadığı için hastaların tedavi için Diyarbakırı tercih ettiğini vurgulayan Alan, şöyle dedi:
     Artık eskiye oranla sağlık hizmetlerine ulaşmak da çok kolay. Bölgede böylesine komplike bir Onkoloji Hastanesinin varlığı erken tanı olanaklarını da artırdı. İnsanlar artık en küçük bir şüphe üzerine bile gecikmeden hastanemize başvurabiliyor. Geçen yıl toplam 22 bin 143 kişiye bu alanda klinik ve poliklinik hizmeti verildi. Bunlardan yatarak tedavi gören bin 574 hastadan bin 451i sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Kemoterapi ünitesinde de günde 150 kişi aynı gün içinde tedavilerini yapma imkanı buluyor. Kanser hastalarının birçoğu da kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sırasında aldıkları enfeksiyon nedeniyle yaşamlarını kaybediyordu. Ancak biz, radyasyon, tıbbi onkoloji, kemoterapi üniteleri ve ilaç yapım kabinini hastanemiz bünyesinde oluşturduğumuz için hastalar için böyle bir riski de minimuma indirmiş oluyoruz. Verdiğimiz bu komplike hizmetten dolayı tedavi için battı illerindeki hastanelere giden hastalar buralarda karşılaştıkları maddi zorluk ve aile ortamından uzak kalmadan dolayı moral bozukluğu ve stres yaşıyorlardı. Bu da tedavilerini olumsuz etkiliyordu. Onkoloji Hastanesinde hastanın kendi memleketinde ve ailesini yanında tedavi olması yaşadıkları stresi asgariye indiriyor. Kanser hastaları tedavi için büyük şehirlere giderek ailesinden ayrı kalmanın moral bozukluğunu yaşamadan ailesinin yanında tedavi imkanı buluyor, bu da tedavide başarıyı artırıyor.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber DÜde kanser tedavisinde başarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER