Dünya nefes ölçümü günü

Dünya nefes ölçümü günü -Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Kordonda nefes ölçümü yaptı


ÇANAKKALE (A.A) - Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Dünya Nefes ölçümü Günü (Spirometre) günü dolayısıyla Kordonda, ücretsiz nefes ölümü yaptı.
     Prof. Dr. Arzu Mirici, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, akciğer hastalıklarının önemini hatırlatmak ve erken tanı konulmasını sağlamak amacıyla 27 Haziran gününün, Dünya nefes ölçümü günü olarak değerlendirildiğini söyledi.
     Etkinliğin, hastalıklarının önlenmesi, erken tanı konulması ve tedavi edilmesi konularında küresel işbirliği çalışmalarının bir parçası olduğunu ifade eden Mirici, nefes ölçümünün özellikle nefes darlığına neden olan akciğer hastalıklarının tanısının konulması ve tedavisinin izlenmesinde kullanılan basit, ucuz ve kolay uygulanan bir yöntem olduğunu kaydetti.
     Ölçümün, nefesi ölçülecek kişinin boyu ve vücut ağırlığı kaydedildikten sonra birkaç kez nefes alıp, vererek hesaplandığını ifade eden Mirici, 40 yaşını geçmiş, sigara içen ve özellikle devamlı öksürük ve nefes darlığından yakınan kişilerin, nefes ölçümü yaptırmaları gerektiğine dikkat çekti.
     Akciğer hastalıklarının genellikle geç belirti verdiğini ve insanların da doktora gitmekte geç kaldığını belirten Mirici, şöyle dedi:
     Sigara alışkanlığı da öksürük ve nefes darlığı yakınmalarının yanlışlıkla normal kabul edilmesine neden olmaktadır. Oysa hiçbir öksürük ya da nefes darlığı normal değildir, bir hastalık belirtisidir. Sigara içenlerin, bu zararlı alışkanlığı bırakmaları konusunda en önemli uyarı hasta olmalarıdır. Ancak hasta olduktan sonra sigaranın bırakılması yeterli değildir.Nefes ölçümü testi, hasta olmadan önce akciğerlerin zarar gördüğünü anlamaya ve sigarayı bırakmaya karar vermeye yardımcı olur. Tüm dünyada bugün nefes ölçümünün kamuoyu tarafından bilinmesi ve kullanılmasını sağlamak amacıyla ücretsiz nefes ölçümü yapılmaktadır.
    
     Muhabir : Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı : Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Dünya nefes ölçümü günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER