Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Tümtürk:

Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Tümtürk: -Bugün Doğu Türkistan 35 milyonluk Müslüman Türk nüfusu ile Türkiyeden sonra ikinci büyük Türk yurdu


AKSARAY (A.A) - Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, bugün Doğu Türkistanın 35 milyonluk Müslüman Türk nüfusu ile Türkiyeden sonra ikinci büyük Türk yurdu olduğunu söyledi.
     Bir konferansa katılmak için Aksaraya gelen Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk ile Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkin Emet ve Milli Türk Talebe Birliği Başkanı Ömer Faruk İncegül Belediye Başkanı Nevzat Paltayı ziyaret etti.
     1933de Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti, 1944de de Doğu Türkistan Cumhuriyeti adı altında iki ülke kurulduğunu belirten Tümtürk, Türkiyeden başka dünyada ikinci bir bağımsız devlet yokken, Doğu Türkistan da iki bağımsız devletin var olduğunu ifade etti.
     Ancak 1949daki komünist ihtilal ile birlikte doğu Türkistanın 63 yıldır fiili olarak Çin işgali altında ve sistematik olarak asimilasyon politikasına maruz bırakıldığını dile getiren Tümtürk, şunları kaydetti:
     Tabii ki Doğu Doğu Türkistan halkının önce Allah sonra Türkiye ve Türk milleti en büyük umudu. 5 Temmuz 2009da biliyorsunuz Doğu Türkistanda büyük bir katliam yaşandı. Buna dünyada bir tek Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk Milleti dur dedi. Bugün Doğu Türkistan 35 milyonluk Müslüman Türk nüfusu ile Türkiyeden sonra ikinci büyük Türk yurdu. Coğrafi olarak da Kazakistandan sonra da ikinci büyük Türk-İslam beldesi.
     Türkiyenin tarihteki Selçuklu, Osmanlı gibi bütün coğrafyada güçlü bir konuma gelmesinin, hakkın, adaletin temsilcisi görevini üstlenmesinin en büyük dilekleri olduğunu belirten Tümtürk, Bizim duamız, niyazımız Türkiyenin hem bölgesinde hem de uluslararası alanda çok güçlü hale gelmesinden yanadır. Türkiye dünyanın değişik coğrafyalarındaki bütün mazlum milletlerin Türk olmayan milletlerin de umudu durumundadır dedi.
    
     Muhabir: Ersin Altınsoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Tümtürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER