Dursunbey İlçe Sağlık Müdürü Özçobandan KKKA

Dursunbey İlçe Sağlık Müdürü Özçobandan KKKA uyarısı


BALIKESİR (A.A) - Dursunbey İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda uyardı.
     Özçoban, yaptığı açıklamada, KKKAnın, keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgularla seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olduğunu söyledi.
     KKKAnın bulaşmasında Hyalomma cinsine ait kenelerin daha büyük rol oynadığını ancak 30 kene türünün bu hastalığı bulaştırabileceğinin bilindiğini dile getiren Özçoban, şunları kaydetti:
     Keneler, otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar risk altındadır.
     Özçoban, hastalığın, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kanama, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan şeklinde görüldüğünü vurgulayarak, Ölüm, genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın ikinci haftasında gerçekleşmektedir. İyileşme, genellikle 10. günden sonra başlar, bazı vakalarda dört haftaya kadar uzayabilmektedir. Bu nedenle yaz aylarında halkımızın çok dikkatli olması gerekiyor dedi.
    
     Muhabir: Ramazan Atam
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Dursunbey İlçe Sağlık Müdürü Özçobandan KKKA Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER