Düyun

Düyun-u Umumiye Binası restore ediliyor -Fransızların, Adanayı işgalinde Düyun-u Umumiye İdaresi olarak kullandıkları tarihi Kısacıkzade Konağının restorasyonuna başlandı -Adananın en eski mahallelerinden Türkocağında bulunan


ADANA (A.A) - Volkan Kaşık - Fransızların Adanayı işgalinde Osmanlı Devletinden alacaklarını tahsil etmek için Düyun-u Umumiye İdaresi olarak kullandıkları tarihi Kısacıkzade Konağının restorasyonuna başlandı. Adananın en eski mahallelerinden Türkocağında, eski vilayet binasının yanındaki tarihi konak, aslına uygun olarak restore ediliyor.
     Adana Ticaret Odasının (ATO) Kayserili Tekstilci Mustafa Bostancıdan 110 bin liraya aldığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devrettiği binanın restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
     ATO Başkanı Ali Gizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ATO olarak kentin ekonomik göstergelerini yükseltme çabalarının yanı sıra sosyal ve kültürel sorunlarının çözümü konusunda da sorumluluk hissettiklerini söyledi.
     Gizer, kuruluşlarından bugüne 118 yıldır sadece ekonomik konularda değil, tarihi ve kültürel alanda gerçekleştirdikleri hizmet ve etkinliklerle de kente olan duyarlılıklarının en üst düzeyde ortaya koymaya çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Bu kapsamda, kentin tarihi dokusunu korumak, yaşatmak ve turizm potansiyelinin artırılmasına katkı sağlamak düşüncesiyle satın aldığımız Türkocağı Mahallesindeki tarihi binanın restorasyonu işi, geçtiğimiz aylarda Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin 22. maddesine göre açık ihale usulüyle ihale edilmiştir. İhaleyi kazanan firma tarafından bu konudaki çalışmalar aralıksız sürdürülmekte olup, yapılan restorasyon ve sıva kaldırma çalışmaları sırasında bina taşıyıcılarının beklenenden çok iyi durumda olduğunun tespit edilmesinden dolayı, yeniden mimari ve güçlendirme projeleri hazırlanarak onay için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulmuştur. Revize projelerin onaylanmasının ardından restorasyon çalışmaları hızla tamamlanacaktır. Adana kültürünü yaşatabilecek son derece güzel bu konak, yıl sonuna kadar kent tarihi ve kültürel dokusuna kazandırılmış olacak.
    
     -Kültür ve sanata hizmet edecek-
    
     Gizer, tarihi binanın restorasyonunun tamamlanmasının ardından, Adana için bir kültür ve sanat merkezine dönüştürülerek hizmete açılmasını istediklerini belirterek, Burayı, kentimize gelecek yerli ve yabancı konuklarımıza toplantı, sergi ve sanat galerileriyle Adananın kültür sanat ortamından örnekler sunabilecek prestijli bir anıt binaya dönüştürülmesini hedefliyoruz dedi.
     Kurtuluş Savaşı sırasında çok önemli kararların alındığı Şakirpaşa Konağı başta olmak üzere değişik kesimlerinde yıkılmaya yüz tutan tarihi yapıların bir an önce koruma altına alınarak günlük hayata kazandırılması için daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini anlatan Gizer, Ancak burada ön plana çıkan sonuç, bu tür yapıların sadece bir iki kuruluşun sahip çıkmasıyla önümüzdeki nesillere aktarılamayacağıdır. Adananın, bütün kuruluşlarıyla el birliği yapıp, kendi tarihine sahip çıkması gerekmektedir. Biz bu tür etkinliklere hep destek verdik ve desteğimizi bundan sonra da sürdüreceğiz diye konuştu.
    
     -Düyun-u Umumiye binası-
    
     Fransızların Adanayı işgalinde Osmanlı Devletinden alacaklarını tahsil etmek için Düyun-u Umumiye İdaresi olarak Kısacıkzade Konağını kullandıkları, Fransızların Anadoluyu terk etmelerinin ardından, Kısacıkzade Mehmet Efendinin bu binayı Adananın zenginlerinden Deli Mehmet olarak bilinen kişiden satın aldığı öğrenildi.
     Daha sonra Kayserili tekstilci Mustafa Bostancıya satıldığı belirtilen tarihi konağı, Adana Ticaret Odası alarak Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devretti.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER