Ebruyu bastona taşıdı dünyaya açıldı

Ebruyu bastona taşıdı dünyaya açıldı -Geleneksel el sanatı ebruyu baston üzerine taşıyan Cumali Birol, ebrulu bastonlarını çok sayıda ülkeye ihraç ediyor -Baston ustası Birol: Birçok Avrupa ülkesinden talep var. Ama bu ara


İZMİR (A.A) - Halil Şahin - Yaklaşık yüz yıllık aile mesleği olan baston yapımını yaşatmak için ebru sanatını bastonla buluşturan Cumali Birol, bastonlarıyla ünlü Bitlisin Adilcevaz ilçesinden birçok ülkeye el yapımı ve ebrulu baston pazarlıyor.
     Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bastonun gücü ve asaleti temsil ettiğini, bazen üçüncü bir göz, bazen üçüncü bir ayak olarak işlev gördüğünü, aynı zamanda şık bir aksesuar olarak da kullanılabildiğini belirtti.
     Türkiyede bastonları yaşlılar kullanır şeklindeki yanlış algı nedeniyle bastona olan ilginin azaldığını, bu nedenle dede mesleğini yaşatmak amacıyla arayış içine girdiğini ifade eden Birol, 2005 yılında katıldığı bir el sanatları fuarında tanıştığı ebru sanatını bastona taşımaya karar verdiğini anlattı.
     Birol, bastonun konik ve yuvarlak yapısı nedeniyle ebru için çok zor bir yüzeye sahip olduğunu, ancak yaklaşık 2 yıllık uğraş sonucu, ebru yapımında suyu koyulaştırmak için kullanılan hafif yapışkan bitkisel ürün kitre ile kullanılan boyadaki bazı değişikliklerle ebruyu bastona taşıyabildiklerini söyledi.
     Dünyada baston üzerine ebru yapımının başka bir örneği olmadığını dile getiren Birol, şunları söyledi:
     Ebrulu baston, yapımı 7-8 gün süren zor bir iş. Hem ebru gibi geleneksel bir sanat hem de 3 bin yıllık tarihi olan baston bir araya geldiğinde, ortaya muazzam bir eser çıktı. Ebrulu baston, yurt içinin yanı sıra yurt dışından da ilgi görüyor. Başta Belçika, Hollanda, Fransa, Almanya, Norveç olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden talep var. Kişiye özel bastonlar yapıyoruz. Hatta onlar, bizim sanatımızın değerini bizden daha iyi biliyor. Hem ebru sanatını hem de baston sanatımızı birlikte tanıtıyoruz.
    
     -Ebrulu bastona artan Arap ilgisi-
    
     Birol, ihracatta son dönemde Arap ülkelerinin daha ön plana çıktığını ifade ederek, şöyle dedi:
     Bu ara taleplerde Arap ülkeleri ağır basıyor. Arap ülkelerinde hem ebruya ilgi hem baston merakı var. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile mart ayında Dubaiye gideceğiz. Orada hem sergi ve satış yapacağız hem de bu işin uygulamasını yapacağız.
     Ebrulu bastonların fiyatının işçiliğine göre değiştiğini, ortalama şal desenlileri 150, lale desenli bastonları ise 175 liraya sattıklarını belirten Birol, ebrulu baston yapımının sırrını çocuklarıyla paylaştığını, kendisinden sonra da bu sanatın yaşamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ebruyu bastona taşıdı dünyaya açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER