Edirnede nevruz kutlamaları

Edirnede nevruz kutlamaları -Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesinde nevruz şenliği düzenlendi (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Yerleşkesinde nevruz şenliği düzenlendi.
     Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Duymaz, Cumhuriyet döneminde baharın güzelliklerinin, eski birikimlerin yanında modern anlayış ve düşüncelerle zenginleştirildiğini anlattı.
     Baharın gelişinin, hayatın canlanmasına ve güzelleşmesine vesile olarak algılandığını ifade eden Duymaz, baharın başlangıcı olan bugünün, edebiyatta da ikramlar, geziler ve sohbetlerle daha da güzelleştirildiğini, gelecek yılın, gelecek ayların bugün, bu bahar günü gibi güzel geçmesi dileğinde bulunulduğunu söyledi.
     Temsili demir dövülmesinin ardından katılımcılar nevruz ateşinin üzerinden atladı.
     Öğrencilerle demir döven Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen, yaptığı açıklamada, Ergenekon isminin kirletildiğini öne sürdü. Türk tarihinde çok önemli günler olduğunu ifade eden Günşen, Türklerin Ergenekondan çıkışının da önemli bir gün olduğunu belirtti.
     Ergene adının da Ergenekon ile ilintili olduğunu ifade eden Günşen, Ergene, iki dağ arasından çıkan bir nehirdir. Ergani ile Anadoluya da taşımışız bunları. Dolayısıyla meseleye böyle bakmamız lazım. Günün içerisinde siyasi, ideolojik birtakım tartışmalar vardır. O, bizi ilgilendirmez. Meseleye Türk tarihi ve Türk kültürü açısından bakarsak, doğruyu yaparız. Şu anki kutlama da bunun bir göstergesidir. Biz kutlamazsak, birileri kutlar, birileri sahip çıkar ama ne adına sahip çıkar bunu düşünmek zorundayız. Ülkemizi, milletimizi, milli birlik ve beraberliğimizi bozmak adına sahip çıkanlar var. Onları bu işin içinde düşünmememiz lazım diye konuştu.
     Nevruzun putperest bayramı olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Günşen, nevruzun Türk dünyasında kutlanan bir bayram olduğunu, Atatürkün de bizzat bayramlara katıldığını dile getirdi.
     Şölenin ardından öğrencilere, Özbek pilavı, tatlı ve ayran ikram edildi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Hakan Şahin
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Edirnede nevruz kutlamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER