Egede yaşayan lezzet: dibek kahvesi

Egede yaşayan lezzet: dibek kahvesi -Egede, Türk ve Rum kültürünün ortak lezzeti dibek kahvesi, turizmde tek başına cazibe unsuru oluşturuyor -Dibek kahvesi lezzetinin yaşatıldığı Foçanın Kozbeyli köyü, bu özelliği nedeniyle


İZMİR (A.A) - Mustafa Yıldırım - Egede, Türk ve Rum kültürünün ortak lezzeti olan dibek kahvesinin yaşatıldığı Foçanın Kozbeyli köyü, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu.
     Kozbeylide yaşatılan asırlık dibek kahvesi geleneği, köye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından yeniden keşfedildi.
     Doğası, bozulmamış mimari yapısı, misafirperver insanları ve meşhur dibek kahvesi ile Kozbeyli köyü, yeni bir alternatif turizm merkezi olma yolunda ilerliyor.
     Kozbeyli köyünde 20 yıldır dibek kahvesi ile ünlü Şakirin kahvesini işleten 51 yaşındaki Şakir Yalavaç, AA muhabirine, köyünü ve Dibek kahvesini anlattı.
     Köylerinin 700 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Yalavaç, Kozbeylinin Türkler tarafından kurulan bir köy olduğunu, ancak mübadele öncesine kadar Türk ve Rum nüfusun birlikte yaşadığını belirtti.
     Yalavaç, bugün köyün adının duyulmasını sağlayan dibek kahvesinin de bu birlikteliğe dayanan ortak bir lezzet olduğunu dile getirerek, Dibek kahvesiyle Ege köyleri arasında yıldızı parlayan Kozbeyli, yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor dedi.
    
     -İşin sırrı kahvenin öğütülmesinde-
    
     Dibek kahvesinin tükenmekte olan bir gelenek olduğunu ve bu geleneğin Kozbeylide yaşatılmakta olduğunu belirten Yalavaç, dibek kahvesinin bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi olduğunu kaydetti.
     Yalavaç, bu geleneksel lezzetin, kahvenin taş dibekte öğütülmesiyle elde edildiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:
     Kavrulan kahve, yuvarlak, içi çukur, taştan yapılmış bir dibek içinde demir tokmakla dövülüyor. Buradan elde edilen kahve elekten geçirildikten sonra pişirilir. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur, yağını kaybetmez ve ağızda çok hoş bir tat bırakır. Her siparişin kahvesini ayrı ayrı tek fincanda pişiriyoruz. Fincanlarımızın kulpu yok. Pişen kahveyi, lokumla birlikte servis ediyoruz.
     Kozbeylide 12 yıldır turizm işletmeciliği yapan ve konuklarına mutlaka dibek kahvesi de ikram eden 67 yaşındaki Mehmet Tepe ise dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin, Foçanın taş ocaklarından çıkarıldığını anlatarak, Doğal yapısı itibariyle yeni çıkarıldığında yumuşak olan bu taşlar, oymaya ve işlemeye elverişli oluyor. Ancak taş doğadan çıktıktan bir süre sonra sertleşiyor. dedi.
     Köye özgü taş evlerin Gediz Üniversitesi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesiyle yenilenip, turizme kazandırılacağı bilgisini de veren Tepe, Foça Kaymakamlığı, Kozbeyli Muhtarlığı ve Köy Güzelleştirme Derneği eşgüdümünde yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından köyün cazibesini daha da artırmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Egede yaşayan lezzet: dibek kahvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER