El işi yorganlar fabrikasyona yenik düştü.

El işi yorganlar fabrikasyona yenik düştü. -İğnenin ucunda sabır isteyen bir meslek olan el işi yorgancılık, günümüzde fabrikasyon üretime yenik düştü -Yorgancı Adem Beytekin: -Bu durum böyle devam etmesi durumunda 10 yıla kadar


KASTAMONU (A.A) - İğnenin ucunda sabır isteyen bir meslek olan el işi yorgancılık, günümüzde fabrikasyon üretime yenik düştü.
     Geçmişte evlenecek olan kızların çeyizlerine konulup, bir değil bir tane sipariş verilen yorganlar, yorgancılar tarafından siparişin özelliğine göre günlerce bazen aylarca uğraşılarak dikilirdi.
     Günümüzde değişen ve ilerleyen teknolojiyle ortaya çıkan hazır yorganlar nedeniyle, fabrikasyon üretime yenilen meslekten biri de yorgancılık oldu.
     Taşköprü ilçesinde el işi yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden olan Adem Beytekin (34), AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olması dolayısıyla el işi yorgancılığı seçtiğini belirterek, dedesinden bu yana aile bireyleri olarak bu meslekle uğraştıklarını söyledi.
     Gelişen teknolojiyle birlikte hazır yorganların satın alınmaya başlandığını, yaşlıların kısmen el işi yorgancılığa rağbet göstermesine rağmen, yeni neslin el işi ürünlerden tamamen elini çektiğini aktaran Beytekin, Bu durum böyle devam etmesi durumunda 10 yıla kadar yorgancılık mesleği tarihe karışacak dedi.
     Beytekin, el işi yorgancılığın eskiden evlilik çağında olan genç kızların çeyizlerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını hatırlatarak, Halbuki gençler, elde dikilen yorganların, fabrikasyon ürünlere nazaran daha sağlıklı olduğunu bilseler, zannediyorum el işi ürünlere daha fazla kıymet verirler. Annem bizi bu yaşta bile sünger malzemelerin üzerinde yatırmaz diye konuştu.
     Beytekin bir yorganda ortalama 4-5 kilogram yün kullandıklarını ve günde ortalama 3 yorgan yaptıklarını vurgulayarak, yorganların fiyatlarının ise 60 ila 100 lira arasında değiştiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Tuğcu/Sinan Özmüş
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber El işi yorganlar fabrikasyona yenik düştü. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER