Elazığda düğün havasında sahur

Elazığda düğün havasında sahur -Kentte yıllardan beri süre gelen davul ve klarnetle sahura kalkma geleneği, yöresel ezgilerin çalınmasıyla şölen havasına dönüşüyor -Mahallelerine gelen davulcu ve klarnetçinin önünü kesen gençler,


ELAZIĞ (A.A) - Emrah Gökmen - Elazığda yıllardan beri süre gelen davul ve klarnetle sahura kalkma geleneği, yöresel ezgilerin çalınması ve gençlerin halaylarıyla şölen havasına dönüşüyor.
     Diğer illere göre davulun yanında klarnet çalınarak sahura kaldırılan Elazığda, mahalleleri gezen davulcu ve klarnetçinin önünü kesen gençler, yöresel ezgilerin çalınmasıyla halaya başlıyor.
     Halaylara kimi zaman orta yaşlılar ve çocuklar da eşlik ediyor. Yaşanan bu sevinç ve coşkuya balkonlardan gençleri izleyen vatandaşlar da ortak oluyor. Davulcu ve klarnetçiyi fazla tutmamak için 2-3 eser çaldıran gençler, çektikleri halaylar sonrası evlerine gidip sahur yapıyor.
     Yeni Mahalle Muhtarı Aytaç Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elazığ kültürüne göre sahurlara davul ve klarnet eşliğinde kalkıldığını söyledi. Sahur vakti halaylar çekildiğini ve bunun hemen hemen her mahallede aynı olduğunu belirten Özcan, mahalle sakinlerinin halay çektikten sonra evlerine giderek sahur yaptığını ifade etti.
     Mahalle sakinlerinden Ferhat Bibal ise kentin tüm mahallelerinde halayların çekildiğini belirterek, Ramazanın ilk gününden son gününe kadar gençlerimiz hep bir arada. Zaten Ramazanın amacı da o insanların bir arada olması, bir arada sahur yapması. Biz mahalleli olarak bir ay boyunca bu geleneğimizi sürdüreceğiz dedi.
     Uğur Doğan da sahura kalkmak için birçok teknolojik seçenek olduğunu ancak mahalle sakinlerinin davul ve klarneti tercih ettiğini söyledi. Çalınan ezgiler üzerine insanların toplandığını ve yeni neslin de bu kültüre alıştırıldığını dile getiren Doğan, bu geleneğin sürdürülmesini istediğini ifade etti.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Elazığda düğün havasında sahur Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER