Emette arsenik tehlikesine karşı yeni su

Emette arsenik tehlikesine karşı yeni su kaynağı arayışları -Emet Belediye Başkanı Koca: İçme suyumuzda az olan arsenik oranları dengesiz olduğu ve suyun ilçeye getirilmesindeki elektrik maliyeti yıllık 500 bin liraya ulaştığı için


KÜTAHYA (A.A) - Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, kentte içme suyunda az olan arsenik oranları dengesiz olduğu ve suyun ilçeye getirilmesindeki elektrik maliyeti yıllık 500 bin liraya ulaştığı için yeni içme suyu kaynağı arayışına girdiklerini bildirdi.
     Türkiyede en fazla bor rezervine sahip yerleşim birimi olan Emette, bor sahalarındaki sularda yüksek oranda arsenik bulunduğu için 1980li yıllarda inşa edilen içme suyu şebekesinde normalden yüzde 110 fazla arsenik bulunduğu belirlendi.
     İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, 2001de şebeke suyunun içme ve diğer amaçlarla kullanılmasını yasakladı. Bunun ardından kentin içme suyu, Ankaradan gelen uzmanlarca incelendi. İncelemeler sonucu hazırlanan raporlarda, şebeke suyunun insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği ve kanser, felç gibi hastalıklar görülebileceği ifade edildi.
     Emet Belediyesi, 2001den itibaren içme suyu kaynağını değiştirerek, yaklaşık 1,2 milyon lira harcanıp Köprücek köyü yakınında açtırılan kuyudan sağlanan içme suyunu halkın kullanımına sundu. Ancak bu sudaki arsenik oranlarının son günlerde değişkenlik göstermesi nedeniyle yeni içme suyu kaynağı arayışına başlandı.
     Kentte vatandaşlar, içme suyu olarak mevcut şebekenin suyu yerine bir vakıf tarafından Eğrigöz Dağının zirvesinden getirilerek sokak çeşmelerine verilen ve halk arasında Dağ Suyu olarak bilinen suyu kullanıyor.
    
     -Yeni kaynakta bulunan su, kente getirilecek-
    
     Koca, AA muhabirine, mevcut şebekede suyun arsenik oranının, eski şebekedeki orana göre az olduğunu söyledi.
     Mevcut şebekenin oranlarında son günlerde değişiklikler gözlemlediklerini belirten Koca, şöyle konuştu:
     İçme suyumuzda az olan arsenik oranları dengesiz olduğu ve suyun ilçeye getirilmesindeki elektrik maliyeti yıllık 500 bin liraya ulaştığı için yeni kaynak arayışına girdik. Bu amaçla Umutlu köyü ile Yenice beldesi arasında bulunan Sorgun mevkisinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce çalışmalar yapıldı. Burada bulunan 2 milyon metreküp suyun ilçeye getirilmesi ve sulama göleti inşası amacıyla çalışma başlatıldı. Bu projeyi hayata geçirerek içme suyumuzun daha sağlıklı hale gelmesini sağlayacağımız gibi belediyemizi yıllık 500 bin lira elektrik maliyetinden kurtaracağız.
     Koca, halkın daha sağlıklı içme suyu kullanmasını temin etmek amacıyla projeye önem verdiklerine sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Abdülkadir Ekmekçioğlu / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Emette arsenik tehlikesine karşı yeni su Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER