Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Çözüm süreci, bizim başlattığımız bir çalışma olabilir ama hep beraber desteklememiz gereken bir çalışmadır -"Harçlar Kanununda yapılan değişiklikle eğer HES, lisans ihale bedelini, su kulla


GÜMÜŞHANE (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Çözüm süreci, bizim başlattığımız bir çalışma olabilir ama hep beraber desteklememiz gereken bir çalışmadır" dedi.
     Bakan Yıldız, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen "Gümüşhane 2. İktisat Kongresi"nde yaptığı konuşmada, iktisatta bir kural olduğunu belirterek, "Hiçbir sektörün büyüklüğü, mutlak değer olarak o ülkenin siyasi istikrarından daha büyük değildir. Bu birçok açıdan doğru" diye konuştu.
     Türkiyenin idaresine konulan iradenin, son 10 yılda birçok sektörün önünü açtığının görüldüğünü ifade eden Yıldız, "Türkiyedeki gelişim, Türkiyedeki büyüme çok iyi analiz edilmelidir. Çünkü Türkiye değişirken büyüyen, aynı zamanda büyürken de o değişimi yönetmek durumunda kalan bir ülkedir ve doğruları yapmak durumundadır. Bizden önceki iktidarların yanlışlıklarının giderilmesi, doğrular üzerine de daha fazla doğruların eklenmesi adına da uygun olacaktır" dedi.
     Doğruyu yapmaya borçlu olanların sadece iktidar partileri olmadığını, aynı zamanda akademisyenler, sivil toplum örgütleri, toplumun dinamikleri, her türlü yasama, yargı ve yürütme organlarının beraber bir uzlaşı kültürü içerisinde yapması gerektiğini dile getiren Yıldız, "Türkiye bunu yakalamak durumundadır. Şu ana kadar yapılanlar halkımızın, milletimizin tercihlerine konan vesayetin ortadan kalkmasıyla daha da fazla rayına oturacaktır. Myanmar gibi öyle ülkeler var ki tabii kaynakları, kültürel ve birçok zenginlikleri açısından yatırım yapmaya çok uygunlar ama yeterli yatırımı çekememektedir. Bunun sebebi siyasi iktidarın oluşumudur" diye konuştu.
     Yıldız, şu anda dünyadaki iklim şartlarının, o ülkelerin büyümesi için çok da müsait olmadığını kaydederek, şunları söyledi:
     "Büyük bir ekonomik kriz var, şirketlerin piyasadan kalktığına şahit oluyoruz, ülkelerin bu manada tehdit edildiğini görüyoruz. Ülkeler iflasın eşiğindedir. Buna rağmen Türkiye büyümesini devam ettiriyor. Üyesi olmayla ilgili çalışmalar yürüttüğümüz ABye üye ülkelerden küçülenler var, büzülenler var, eksi büyüme gösterenler var ve bu sıkıntının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağı haberini verenler var. Türkiye büyümesine devam ediyor. 1,5 trilyon gayrisafi milli hasılayla buluştu, 10 bin 500 dolarla kişi başına düşen gelirle, bu performansıyla 2012 yılında avro bölgesinin en fazla büyüyen ikinci ülkesi oldu. Bu ülkenin kalkınmasına, gelişmesine ve büyümesine on yıldan beri çok büyük katkı ve çaba koyuyoruz. Bu büyüme sadece iktisadıyla ekonomisiyle siyasetiyle ve yönetimiyle değil aynı zamanda beyniyle kalbiyle fikriyle sağduyusu ve sezgisiyle bir büyümedir. Yani obez bir büyüme değil."
     Yerel yönetimleriyle merkezi yönetimleriyle daha sıhhatli bir yapının yapılması için çalışmalarının sürdüğünü belirten Yıldız, "Çözüm süreci, bizim başlattığımız bir çalışma olabilir ama hep beraber desteklememiz gereken bir çalışmadır. Yalnızca siyasetçiler değil, aynı zamanda sanayicilerin, tüccarların, sivil toplum örgütlerin ve toplumun dinamiklerinin her birinin desteklemek zorunda olduğu bir çözüm sürecidir" dedi.
    
     -Hidroelektrik santralleri-
    
     Bakan Yıldız, kongrenin ardından Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı.
     Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Gümüşhanenin, tükettiğinden daha fazla üretebilen ve maden yatakları, yer altı zenginlikleriyle Allahın büyük bir nimet verdiği bir il olduğunu ifade ederek, "Türkiyede üretilen altının neredeyse yüzde 15ine yakını buradan karşılanıyor. Biz iktidara geldiğimizden bu yana elektrik sektöründe buraya 40 milyon lirayı aşkın yatırım yaptık. Gümüşhane, kayıp kaçak ortalamasında, Avrupa Birliği ortalamasının daha altında performans gösterdi. Bu yüzden kendilerine müteşekkiriz. İki bölgemizde de bu çözüm süreciyle düzelttiğimizde 2015 yılının sonuna kadar Türkiyenin kayıp kaçaktaki performansını Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasının daha altına çekmiş olacağız" diye konuştu.
     "HESlerin ürettiği elektrikten bir pay yerel yönetimlere verilebilir mi" şeklinde talep aldıklarını dile getiren Yıldız, "Bunu değerlendirdik. En son iki hafta içerisinde çıkardığımız kanunla yani Harçlar Kanununda yapılan değişiklikle eğer HES, lisans ihale bedelini, su kullanım bedelini veya özelleştirme bedelini ister verdiği teklifle isterse başka bir gerekçeyle ödememişse yıllık satış hasılatının yüzde 1,5inde kesinti yapacağız. Bunun da yüzde 90 civarındaki oranını o ilin özel idarelerinin bütçelerine aktaracağız. Dolayısıyla Gümüşhane, Artvin, Trabzon, Giresun gibi küçük nehir tipi santrallerin çok bulunduğu yerlerde bu tür bir fayda sağlanmış olacak. Bu konuyu da burada kamuoyu ile paylaşıyoruz dedi.
     Toplantı, basına kapalı devam etti.
    
     Muhabir: Osman Yetim - İbrahim Özdemir / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER