Erken Evre Meme Kanseri Sempozyumu

Erken Evre Meme Kanseri Sempozyumu -Teksas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin: -Meme kanserinin ilk yayıldığı yer koltuk altı bezleridir. Eskiden koltuk altı bezlerini rutin olarak çıkarıyorduk fakat yeni yapılan araştırmal


NEVŞEHİR (A.A) - ABDdeki Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi Meme Patolojisi Bölümü Başkanı ve Tümör Bankası Direktörü Prof. Dr. Ayşegül Şahin, meme kanserinin ilk yayıldığı yerin koltuk altı bezleri olduğunu belirterek, Eskiden koltuk altı bezlerini rutin olarak çıkarıyorduk fakat yeni yapılan araştırmalarda her hastada koltuk altı bezlerinin çıkarılmasına gerek olmadığını gördük dedi.
     Kayseri Meme Hastalıkları Araştırma ve Tedavi Derneği ile Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonunca düzenlenen Uluslararası Katılımlı Erken Evre Meme Kanseri ve DCIS Sempozyumu Nevşehir Kapadokya Lykia Lodge Otelde başladı.
     Kanser araştırmalarında dünyanın en önemli merkezlerden olan Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezinden 2si Türk 5 bilim insanının konuşmacı olarak katıldığı sempozyumu Türkiyeden de 185 doktor izliyor.
     Prof. Dr. Ayşegül Şahin, burada yaptığı konuşmada, mamografi kullanımının yaygınlaşmasının meme kanserinin erken teşhis oranını artırdığını söyledi.
     Mamografinin hayat kurtarıcı bir metot olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
     Mamografinin önemini özellikle 50 yaşından büyük kadınlar için vurgulamak istiyorum. Erken teşhis meme kanserinin en önemli unsurlarından biri. Bu toplantıda sadece meme kanserine nasıl yaklaştığımızı değil ileride ne tür araştırmalar yapacağız, elimizde ne tür bilgiler var bunları da tartışıyoruz. Meme kanserinin ilk yayıldığı yer koltuk altı bezleridir. Eskiden koltuk altı bezlerini rutin olarak çıkarıyorduk fakat yeni yapılan araştırmalarda her hastada koltuk altı bezlerinin çıkarılmasına gerek olmadığını gördük. Bu, ABDde yeni yayımlanan araştırma sonucunda ortaya çıktı. Şimdi bunları tartışıyoruz. Onun haricinde eskiden meme kanseri teşhisi konulduğu zaman hemen hemen bütün hastalara aynı tür tedavi yapılması önerilirdi. Fakat şu anda biliyoruz ki meme kanseri tek hastalık değil. Hem patolojik olarak hem biyolojik olarak hem de genetik olarak pek çok türü var. Bu türlerin iyi saptanması, her hastanın genetik yapısına göre özel tedavi uygulanması öneriliyor. Yeni teknikle koltuk altından 1 ya da 2 parça lenf parçası çıkarılıyor. Bu parçalarda herhangi bir zararlı tümör yoksa kalan diğer lenf parçaları çıkarılmıyor. Bu, Türkiyede de uygulanmaya başlandı.
     Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Varol Çelik de federasyonun çatısı altında bölgesel anlamda çok başarılı bir program düzenlediklerini, meme kanseri konusunda dünyada en iyi merkezlerden biri olan MD Anderson Kanser Merkezinden 5 değerli konuşmacının sempozyumlarına katkıda bulunduğunu söyledi.
     Dünyadaki meme kanseri tedavisinin en yeni ve güncel tedavi yöntemlerini burada tartışıp bilgi güncellenmesi yaptıklarını kaydeden Çelik, Türkiyedeki meme hastalıkları derneklerini bir araya getirerek bir federasyon oluşturduk ve geçen yıl itibarıyla başına Türkiye unvanını alıp tüm yurdu tek çatı altında topladık. Şu an dünyada yapılan meme kanseri tedavi standartlarının tümü ülkemizin her bölümünde aynı seviyede devam etmektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Asil / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Erken Evre Meme Kanseri Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER