Erken tedavi edilmeyen hemofili sakat yapıyor

Erken tedavi edilmeyen hemofili sakat yapıyor -PAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Balcı: Bebekken tedavi edilmeyen hemofili hastalığı, eklem hasarı yaparak ileri yaşlarda kalıcı sakatlıklara sebep olabilir (Fotoğraflı


DENİZLİ (A.A) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Işık Balcı, bebekken tedavi edilmeyen hemofili hastalığının, eklem hasarı yaparak ileri yaşlarda kalıcı sakatlıklara sebep olabileceğini söyledi.
     Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemofili hastalığının kandaki pıhtılaşma noktasında, faktör 8 ve faktör 9 düzeylerinin eksik olmasından kaynaklandığını ve erkek çocuklarda görülen genetik bir hastalık olduğunu belirtti.
     Hemofili hastalığında kadının taşıyıcı olduğunu ve hastalığın erkek çocuğa aktarıldığını kaydeden Balcı, Hemofili hastaları eksik faktörün kan düzeyine göre hafif orta ve şiddetli olarak 3e ayrılır. Çocukların, derisinde ekimoz denilen morluklar ve diz, dirsek veya ayak bileği eklemlerinde hemartroz denilen ağrılı şişlikler, eklem içi kanamaları olur. Eklem içi kanamalar tekrarlarsa ve iyi tedavi edilemezse eklemde kalıcı hasarlara yol açabilir dedi.
     Balcı, çocuklarda, hemofili hastalığının erken teşhisin çok önemli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Çocuk emeklemeye başladığı andan itibaren dizlerini yere sürüdüğü için dizlerde, yürümeye başladıktan sonra yük binen eklemlerde özellikle ayak bileklerinde, dizlerinde, dirseklerde eklem içi kanamaları oluşmaya başlar. Eklem kanamaları zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı eklem hasarına ve sakatlıklara sebep olabilir. Anne babalar bu belirtileri gördüğünde mutlaka konunun uzmanı bir hekime müracaat etmelidir.
    
     Muhabir: Fatma Karakış
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Erken tedavi edilmeyen hemofili sakat yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER