Erzurumda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu

Erzurumda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu -Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında hibe alan proje temsilcileri Erzurumda buluştu


ERZURUM (A.A) - Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında hibe alan proje temsilcileri Erzurumda buluştu.
     Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Koordinasyon Birim Üyesi Nazan Kahraman, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İŞKUR tarafından yürütülen Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu kapsamında 11-12 Eylül tarihleri arasında Erzurumda bazı etkinliklerde bulunacaklarını belirtti.
     Kahraman, başta il istihdam ve meslek eğitim kurulu üyeleri olmak üzere Erzurum, Erzincan ve Bayburttan kadın istihdamının geliştirilmesi konusunda katkıda bulunabilecek tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde olduklarını belirterek, kentin önde gelen sanayi kuruluşlarından Aşkale Çimento çalışanlarına Kadının Toplumsal Yaşama Katılımı konulu eğitim vereceklerini söyledi.
     İki gün boyunca düzenlenecek etkinliklerde, kadın ve erkeklerin geleneksel olarak biçimlenmiş toplumsal rollerinin kökenlerine ilişkin bilgiler verileceğini ifade eden Kahraman, kadın ve erkek eşitliğinin toplumsal gelişme açısından öneminin anlatılacağını belirtti.
     Operasyon teknik destek ekibinden Hayati Körpe de Türkiyede ve Erzurumda Kadın İstihdamının Mevcut Durumu konulu konuşmasında, 2011 yılı sonunda yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, Erzurumda kadınların istihdama katılım oranının çok düşük olduğunu, çalışma çağındaki kadınların yüzde 82,5inin herhangi bir mesleğe sahip olmadığını ifade etti.
     Körpe, Erzurumda kadınların geleneksel kültürel tercihler nedeniyle iş hayatından uzak olduğunu belirterek, İnaktif kadınların yüzde 96,7si, işsiz kadınların tamamı, çalışan kadınların yüzde 66sı çocuklarına kendi bakmaktadır. Eğitim düzeyi ne olursa olsun kadınların yüzde 86sı evdeki yaşlıyı asla yatılı bakım evine bırakmayacağını beyan etmiştir dedi.
     Erzurumlu kadınların çalışmak istediğini dile getiren Körpe, kadınların hem ekonomik hem de sosyal nedenlerle çalışmanın gerekliliği görüşünü savunduklarını söyledi. Kadın istihdamı konusunda işverenlerle de görüştüklerini anlatan Körpe, şunları kaydetti:
     İşverenler kadın işçileri kadınların devamsızlık yapması, daha çok izin kullanması, evlenme-doğum yapma gibi nedenlerle tercih etmiyor. Kadın istihdam eden iş yerlerine teşvik kredisi verilmesi, vergi muafiyeti sağlanması, iş yerinde çalışan kadın sayısının arttırılması için kota konması gibi öneriler sunan işverenler, kadınların iş hayatında daha titiz ve özenli çalıştıklarını da söyledi.
     Erzurumda kadınların ve erkeklerin kadının iş hayatında daha çok kadına yönelik işlerde çalışmasının uygun olacağı görüşünü benimsediğini ifade eden Körpe, çalışmayan kadınların kızlarının eğitim alıp çalışması konusunda da destek verdiğini sözlerine ekledi.
     Toplantıda, Doç. Dr. Abdülrezak Altun Toplumsal Cinsiyet, Kavramlar, Yaklaşımlar, Ayşen Karakulak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın İstihdamı, Burcu Üstün Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme konulu birer sunum yaptı.
     Toplantıya, Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcı Eyüp Tavlaşoğlu, Erzurum İş Kurumu Müdürü Ahmet Ötügen de katıldı.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER