Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya hazırlanıyor -TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Avcı: -2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında başta Seyitgazi, Nasrettin Hoca, Yunus Emre olmak üzere Es


ESKİŞEHİR (A.A) - TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında başta Seyitgazi, Nasrettin Hoca, Yunus Emre olmak üzere Eskişehirin değerlerini Türkiyeye ve bütün dünyaya tanıtmayı amaçlayan kalıcı ve süreli etkinliklerimiz olacak dedi.
     Avcı, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Eskişehirde yürütülen çalışmaları AA muhabirine değerlendirdi.
     28 Mayıs 2011 tarihinde Odunpazarında gerçekleştirilen mitingde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edileceğini Eskişehirlilere vaat ettiğini anımsatan Avcı, şöyle konuştu:
     Bu vaadimiz, geçtiğimiz yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesine ilişkin yasayla gerçekleşmiş oldu. Bu yasanın öngördüğü biçimde Bakanlar Kurulu kararıyla Eskişehirde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kuruldu. Bakanlar Kurulunun kararı da geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Şimdi bununla ilgili organlar teşekkül etti.
    
     -Yönetim kurulu çalışmaya başladı-
    
     Avcı, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının üç ana birimden oluştuğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     En tepede bir koordinasyon kurulumuz var. Koordinasyon kurulumuzun başında da Türk Dünyasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ bulunuyor. Tanıtımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay ile Kültür ve Turizm, Dışişleri, Maliye Bakanları ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sayın Valimiz bu Koordinasyon Kurulunun üyeleri. Onun altında bir danışma kurulumuz var. Danışma kurulumuz, ilgili bütün kamu kuruluşlarının, bakanlıkların, sivil toplum kuruluşlarının ve Eskişehirdeki kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor. Bu geniş kapsamlı, çok sesli, danışma kurulunun altında da işleri yürütmek üzere bir yönetim kurulumuz var. Yönetim kurulunun başında Eskişehir valimiz var. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediyelerinin kendi aralarından temsilci olarak seçtikleri Odunpazarı Belediye Başkanı, Anadolu Üniversitesi Rektörü, Osmangazi Üniversitesi Rektörü, Sanayi, Ticaret, Esnaf odalarımızın başkanları, İl Genel Meclisi başkanımız da yönetim kurulu üyeleri. Yönetim kurulumuz ne yapacak- Eskişehirde 2013 yılında düzenlenecek olan bütün etkinliklerin, yapılacak olan bütün düzenlemelerin koordinasyonunu yönetim kurulumuz yapacak. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti tecrübesinden de yararlanarak, 2013 yılında Eskişehirin özellikle kalıcı eserlere kavuşturulmasını amaçlıyoruz. Yönetim kurulumuz çalışmaya başladı.
    
     -Bütçenin onay işlemi bu hafta gerçekleşmiş olacak-
    
     2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulunun bazı harcamaları yapabilmesi için yasanın öngördüğü bir bütçesi olduğunu belirten Avcı, Bu bütçe için Maliye Bakanının onayı gerekiyor. O onay işlemi de inşallah hafta içerisinde gerçekleşmiş olacak. 2013 yılında sadece Eskişehir değil, bunu baştan beri Osmanlı kuruluş coğrafyası dediğimiz çevre illerimizi de yani Bilecik, Bursa, Sakarya, Afyonkarahisarı da içerecek şekilde planlamalarımızı yapıyoruz diye konuştu.
     Avcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Başkenti etkinliklerinin iç ve dış boyutları olduğunu dile getirdi.
     Türk coğrafyası, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Kafkasyayla yapılacak ortak etkinlikler yapılacağını anlatan Avcı, şunları kaydetti:
     Bunu yanısıra, her hedef kitleye yönelik ayrı etkinlik takvimleri olacak. İnşallah çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, esnafımıza, emeklilerimize, kamu görevlilerine, emekçilerimize, öğrencilerimize, bilim adamlarımıza, sanatçılarımıza, engellilerimize; yani özellikle Eskişehirin ve komşu illerimizin sanata, kültüre, bilime, spora, turizme duyarlı bütün kamuoyuna yönelik etkinliklerimiz olacak. Bu çalışmaların 2013 ile sınırlı kalmayacağını, bazı çalışmaların 2014 yılına da taşabileceğini biliyoruz. Yapılacak bir takım kalıcı eserlerle ki, bunların başında, bilim adamları kadar gençlerin, çocukların da yararlanabileceği, içinde sinema salonu, bilimsel araştırmaların yapılabileceği alanlarında bulunduğu çok geniş kapsamlı bir şehir kütüphanesi kurulmasına ilişkin tasarı var. Onun dışında başta Seyitgazi, Nasrettin Hoca, Yunus Emre olmak üzere Eskişehirin değerlerini Türkiyeye ve bütün dünyaya tanıtmayı amaçlayan kalıcı ve süreli etkinliklerimiz olacak.
    
     -Eskişehir, Avrupada da ses getirecek etkinliklere ev sahipliği yapacak
    
     Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesinin yanı sıra UNESCOnun da Eskişehiri Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan ettiğini hatırlattı.
     Daha önce kendisinin başkanlığını yaptığı, şu anda Prof. Dr. Öcal Oğuzun yönetiminde çalışan UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun, geçen hafta içerisinde Eskişehirde yönetim kurulu toplantısı yaptığını bildiren Avcı, UNESCO Yönetim Kurulu ile 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu üyeleri bir araya geldi ve çalışmaları daha büyük bir sinerji üretecek biçimde nasıl uyumlu yürütebileceklerini görüştüler. Dolayısıyla UNESCO üzerinden de Eskişehir, sadece Türk dünyasında ve yakın coğrafyamızda değil, Avrupada da ses getirecek etkinliklere ev sahipliği yapacak. Burada bütün sivil toplum, esnaf, sanayi kuruluşlarımıza, üniversitelerimize, odalarımıza büyük görevler düşüyor. İnşallah, el birliğiyle 2013 ve sonrasını Eskişehir için çok verimli bir yıla çevireceğiz. Bu vesileyle ben Anadolu Ajansına da konuya gösterdiği ilgi nedeniyle ve Anadolu Ajansımızın şahsında medyamıza, gerek yerel gerek ulusal basınımıza da bu konuya gösterdikleri yakın ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum açıklamasını yaptı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER