Filyos Çayındaki köprünün çökmesi

Filyos Çayındaki köprünün çökmesi -Çöken köprüyle ilgili DSİ 232. Şube Müdürlüğü ile Karayolu 15. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Çaycuma Belediye Başkanı ve Fen İşleri Müdür Vekili hakkında soruşturma izni verilmediği


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldakın Çaycuma ilçesindeki Filyos Çayı üzerinden geçen köprünün çökmesiyle ilgili DSİ 232. Şube Müdürlüğü ile Karayolu 15. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Çaycuma Belediye Başkanı ve Fen İşleri Müdür Vekili hakkında soruşturma izni verilmediği öğrenildi.
     Çaycumada, 6 Nisan 2012de Filyos Çayının üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi olan minibüsle 5 yayanın suya düşerek akıntıya kapıldığı, 5 kişinin cesedenin de halen bulamadığı olayla ilgili DSİ 232. Şube ve Karayolu 15. Bölge müdürlükleri yetkilileri hakkında soruşturma izni verilmeyen valilik kararlarına savcılık ve olayda yaşamını yitirenlerden bazılarının yakınları itirazda bulundu.
     Köprünün yıkılması olayında gerekli kontrollerin yapılmaması ve tedbirlerin alınmaması sebebiyle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verdikleri, görevlerini de kötüye kullandıkları iddia edilen kurum yetkililerine soruşturma izni verilmemesine itirazı değerlendiren Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi, itirazı ret etti.
     Mahkeme, köprünün bakım ve onarımı konusunda DSİ 232. Şube Müdürlüğünün doğrudan sorumluluğunun bulunmadığını, DSİ yetkilisi hakkında ileri sürülen iddialarının adli takibi gerektirecek mahiyette olmadığının anlaşıldığını belirtti.
     Karayolları 15. Bölge Müdürlüğünden 5 yetkili hakkında yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, köprünün 22 Aralık 2010da karayolları ağından çıkarıldığı anlaşıldığından ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesi yolunda alınan kararda hukuka aykırılık görülmediğine karar verdi.
    
     -Belediye Başkanına da soruşturma yok-
    
     Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığının Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve Fen İşleri Müdür Vekili Olcay Aydın hakkında istediği soruşturma izninin de İçişleri Bakanlığınca reddedildiği öğrenildi.
     Haklarında ön inceleme yapılan Gülşen ve Aydın ile ilgili verilen kararda şunlar kaydedildi:
     Ön inceleme raporu incelendiğinde, yol ağının belediyeye devredilmesinden olay tarihine kadar geçen sürede belediyece köprüyle ilgili kırılma, çatlama gibi emareler tespit edilmediği, Filyos Çayının beslenme havzasına fazla kar ve yağmur yağması üzerine yüksek debili taşkın sonucunda meydana gelen tabii afette köprünün bir bölümünün önceden hiçbir belirti vermeden yıkıldığı, dere yatağının tabanındaki yıllara sari olarak meydana gelen değişimlerin de köprünün yıkılmasına etken olduğu, bu nedenlerle köprünün yıkılmasında belediyenin kusurunun bulunmadığı anlaşıldığından Gülşen ve Aydın hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verilmiştir.
     Çaycumada, 6 Nisanda Filyos Çayının üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi olan minibüsle 5 yaya suya düşerek, akıntıya kapılmıştı. Arama çalışmaları kapsamında suya düşerek kaybolan 15 kişiden ancak 10unun cesedine ulaşılabilmişti.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Filyos Çayındaki köprünün çökmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER