GDOlu pirinç tartışması

GDOlu pirinç tartışması -GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gök: -"Henüz genetiği değiştirilmiş pirincin üretimine geçilmedi"


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, dünyada henüz genetiği değiştirilmiş pirinç üretimine geçilmediğini bildirdi.
     Gök, Mersinde ele geçirilen ve GDOlu öne sürülen çeltikle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, genetik değiştirme çalışmaları devam eden pirincin, önümüzdeki bir kaç yıl içinde başta Çin olmak üzere diğer Asya ülkelerinde üretimine başlanmasının beklendiğini belirtti.
     Bir ABD firmasının genetiği değiştirilmiş pirinçle ilgili 1980 öncesinden beri araştırma yaptığını vurgulayan Gök, şunları kaydetti:
     "Elde ettiği tohumu ise Asya ülkeleriyle işbirliği yaparak ekimi için hazırlıklara başladığı bilinmektedir. Dünyada genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili büyük karmaşa var. Her ülkenin kendine göre uygulama kuralları var. Kimisi üretimi ve tüketimiyle ilgili izinler verirken kimisi de kesinlikle izin vermemekte. İzin veren ülkeler arasında ise kullanım oranları değişmekte. En büyük karmaşa tam olarak hangi ürünlerin genetik modifiye olduğu ile ilgilidir. Diğeri ise gerçekten genetik modifiye ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığıdır."
     Mısır, pamuk, kanola, soya fasulyesi ile yonca, çimen, keten, erik, patates, kabak, şeker pancarı, domates ve buğdayda genetik çalışmaların yapıldığını aktaran Gök, "En çok mısır ve soya fasulyesi genetiği değiştirilmiş olarak üretilmektedir. Pirinçle ilgili çok fazla çalışma yapılmış ve laboratuvar ortamında farklı türlerde genetiği değiştirilmiş pirinç elde edilmiştir. Fakat dünyada henüz genetiği değiştirilmiş pirinç üretimine geçilmedi" ifadelerini kullandı.
    
     -Ekimi planlanıyor-
    
     Gök, "altın pirinç" adı verilen A vitamini açısından zengin ve böceklere dirençli genetiği değiştirilmiş pirincin geliştirildiğini ve İranda 2006da 20 bin hektar alana ekildiğini belirtti.
     Genetiği değiştirilmiş pirinç ekiminin resmi olarak bildirilmediğine işaret eden Gök, "Önümüzdeki bir iki yıl içinde Çin, Hindistan, Endonezya ve Filipinlerde ekiminin planlandığı biliniyor. Şu ana kadar ticari olarak ABD ve Avrupada genetiği değiştirilmiş pirinç ekimi yapılmadı ve buna izin verilmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber GDOlu pirinç tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER