Geçmişe ışık tutan arkeolojik kazılar

Geçmişe ışık tutan arkeolojik kazılar -Enez Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Başaran: -"Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi yoğun bir tempomuz var. Çalışmalarımız yine kale içinde sürecek" -Edirne Sarayı Kazı Başkanı Doç. D


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Edirnenin geçmişine ışık tutan arkeolojik kazılara bu yıl da devam edilecek.
     Enez Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, AA muhabirine, Enez Kalesindeki kazıların 35 yıldır sürdüğünü söyledi.
     Başaran, bu yılki çalışmaların, kaledeki şapeller ve Osmanlı dönemi kalıntıları üzerinde devam edeceğini belirtti.
     Antik kentin girişindeki nekropol alanın bulunduğu bölgeye kavşak yapılacağını ifade eden Başaran, "Daha rahat çalışma yapılsın diye böyle bir karar alındı. Bunun yanında Fatih Camisinin restitüsyon ve rölöve projeleri kuruldan geçti. Restorasyon projesi de kurula sunulmuş vaziyette. Önümüzdeki günlerde görüşülecek. Restorasyon projesi kabul edilirse çalışmalara başlanacak" dedi.
     Başaran, kazı çalışmalarına katılan yabancı ekiplerin, Taşaltı ve Dalyan göllerinin tuzlu ve tatlı suyla dolduğunu dönemleri araştırmaya devam edeceğini kaydetti.
     Bölge halkının, kendilerine yardımcı olduğunu belirten Başaran, şöyle devam etti:
     "Özel mülkiyetteki arazide, Roma dönemine ait Üçkızlar Hamamı kalıntısı var. Mülk sahipleri orada kazı yapmamızı çok istiyorlar. Bu yıl başlayacağımızı tahmin ediyorum. Kral Kızı Bazilikasındaki çalışmalarımız da devam edecek. Restorasyona da önem veriyoruz. Ortaya çıkan kalıntıların restorasyonu, taşınabilir eserlerin mutlak surette müzeye teslim edilmesi çok önemli. Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi yoğun bir tempomuz var. Enez yaşayan bir kent. Bu yüzden her yerde kazı yapma imkanımız olmuyor. Jeofizik yöntemlerle, yani yer altını görüntüleme sistemleriyle eskiye ait kalıntıları bulmaya çalışacağız."
    
     -Edirne Sarayı kazıları-
    
     Edirne Sarayı Kazı Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özer de Fatih Sultan Mehmetin büyüdüğü sarayda 2009dan bu yana devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarında önemli bulgulara ulaştıklarını söyledi.
     Edirne Sarayının, Osmanlı saray mimarisinin ve arkeolojisinin Topkapı Sarayından sonra en önemli temsilcisi olduğuna dikkati çeken Özer, Osmanlı saray hayatında önemli bir yer tutan bu objelerin, sultanlar ve aileleri tarafından kullanıldığı düşündüklerini ifade etti.
     Restorasyonu tamamlanan Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı) ile Tunca Nehri arasında kalan bölümdeki çalışmalara önem vereceklerini anlatan Özer, şunları kaydetti:
     "Bu yıl, Tunca Nehri kıyısındaki Fatih Köprüsünden 2. Bayezid Külliyesine kadar devam eden bölümdeki rıhtımı ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Kum Kasrının temellerini ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Şu an otopark olarak kullanılan Kum Meydanındaki çalışmalarımıza da başlayacağız."
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Geçmişe ışık tutan arkeolojik kazılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER