Gilaburu meyvesinden yoğurt mayası

Gilaburu meyvesinden yoğurt mayası -Kayseride ortaokul öğrencisi iki kardeş, gilaburu meyvesinin suyundan yoğurt mayası üretti


KAYSERİ (A.A) - Kayseride ortaokul öğrencisi iki kardeş, gilaburu meyvesinin suyundan yoğurt mayası üretmeyi başardı.
     Merkez Mustafa Özdal Ortaokulunda eğitim gören 7. sınıf öğrencileri İrem ve Öykü Cengizkaner isimli ikizler, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliğiyle düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı Matematik ve Fen Bilimleri Proje Yarışmasına yöreye özgü gilaburu meyvesinin suyundan yoğurt mayası ürettikleri çalışmayla katıldı.
     İkizlerin çalışması, 7-8 Mayısta Ankarada sergilenecek 10 proje arasında yer aldı.
     Öğrencilerden İrem Cengizkaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gilaburunun içerisindeki bakterilerden yararlanarak maya elde ettiklerini söyledi.
     Bir meyvenin suyundan maya ürettikleri için çok mutlu olduklarını belirten Cengizkaner, "Biz bu meyvenin içindeki mayhoş tadı ve kokuyu biliyorduk. Buradan yola çıkarak bir araştırma yaptık. Araştırmamız sonucunda meyvenin içinde laktik asit olduğunu öğrendik ve gilaburudan yeni bir maya yapmaya karar verdik" diye konuştu.
     Birkaç deneme sonucunda gilaburu suyundan maya yapmayı başardıklarını dile getiren Cengizkaner, şöyle devam etti:
     "Gilaburuyu süzdük ve içine şeker kattık. Şeker atmamızın nedeni içindeki bakterinin daha çabuk beslenip daha hızlı çoğalmasını sağlamaktı. Daha sonra bunu bir gün boyunca kapalı ve ılık ortamda beklettik. Sonra sütün içine aşıladık. Bunu yaklaşık 5 saat kapalı ortamda beklettiğimizde yoğurt oluştu. Böylelikle hem doğal mayayla sağlıklı bir yoğurt elde etmiş olduk hem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gülün çok sevdiği meyveyi Türkiye ve dünyaya tanıtma fırsatını bulduk."
    
     -Proje, TÜBİTAK tarafından beğenildi-
    
     Öğrencilere rehberlik eden Fen ve Teknoloji Öğretmeni Oğuz Kaan Demirtaş ise İrem ve Öykü ile gurur duyduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     "Projemiz TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından beğenildi. 7-8 Mayısta Ankarada sergilenmek amacıyla ilk 10 proje arasına davet edildi. Projemizin geliştirilerek, yaygın olarak kullanılmasını istiyoruz. Bu sayede Kayseri bölgesine özgü gilaburu meyvesini tanıtmış olacağız. Bu bakımdan çok sevinçliyiz."
    
     Muhabir: Mustafa Önal / İsmail İçer
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Gilaburu meyvesinden yoğurt mayası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER