Göl ve göletlerin yavru balıkları Kebandan

Göl ve göletlerin yavru balıkları Kebandan -DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, 63 baraj gölü ve 126 gölette balıklandırma çalışması yapıyor


ELAZIĞ (A.A) - Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, 63 baraj gölü ve 126 gölette balıklandırma çalışması yapıyor.
     Müdürlük tesislerinde üretilen üç tür sazan ile alabalık ve yayın balığı yavruları, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 63 baraj gölü ile 39u DSİye, 87si ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait 126 göletin balıklandırılmasında kullanılıyor.
     Müdürlük, talep halinde üretici firmalara da yavru balık satıyor. Şube müdürü Yasin Celayir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Keban Baraj Gölünün yapılmasının ardından 1976 yılında faaliyete geçen müdürlüklerinin Erzurum, Erzincan, Ağrı, Malatya, Bingöl, Tunceli, Van, Bitlis, Muş, Hakkari, Kars, Ardahan ve Iğdırdaki rezervler ile Karakaya ve Çat baraj gölündeki su ürünleri faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu olduğunu söyledi.
     Müdürlük bünyesinde 1998 yılında yavru balık üretim tesisi kurulduğunu ifade eden Celayir, 15 yılda 104 milyon 350 bin 990 yavru balık üretildiğini kaydetti.
     Celayir, tesislerinde geçen yıl 7 milyon 960 bin yavru balık yetiştirdiklerini belirtti.
     Soğuk ve ılık su balıklarının üretimi için dizayn edilmiş 536 metrekarelik modern tesise sahip olduklarını aktaran Celayir, şunları söyledi:
     Beton ve toprak havuz alanında kültür sazanı, gökkuşağı alabalığı, ot sazanı, gümüş sazanı ve yayın balıklarının tam kontrollü üretimleri yapılmaktadır. Tesislerimizin yıllık üretim kapasitesi, 5 milyon kültür sazanı, 1 milyon gökkuşağı alabalığı, 200 bin ot sazanı, 50 bin gümüş sazanı ve 10 bin yayın balığı şeklindedir. Üretilen balıklar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Orta Anadoluda bulunan 189 göl ve göletin balıklandırılmasında kullanılmıştır.
     Celayir, ayrıca üretilen yavruların, kafes balıkçılığı yapan işletmelere satıldığını ifade etti.
    
     Muhabir: Pir Hasan Doğan - Emrah Gökmen / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Göl ve göletlerin yavru balıkları Kebandan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER