Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmirde

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmirde -Bakan Yazıcı, Türkiyede ilk kez İzmir Ticaret Borsasında kurulan elektronik işlem platformunu, gonga ilk vuruşu yaparak işleme açtı


İZMİR (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tarım ürünleri lisanslı depo senetlerinin elektronik ortamda ilk kez işlem göreceği İzmir Ticaret Borsası Elektronik Ürün Senedi Platformunda (İZBEP) gonga ilk vuruşu yaparak işlemleri başlattı.
     İZBEPin işlemlere başlaması nedeniyle İzmir Ticaret Borsasının (İZTB) tarihi Korbey Salonunda Bakan Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun katılımıyla bir tören düzenlendi.
     Burada bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, tarihi bir mekanda tarihi bir an yaşadıklarını, kurulan elektronik işlem platformunda lisanslı depoların ürettiği ürün senetlerinin işlem göreceğini söyledi.
     2011 yılı Temmuz ayında Polatlıda hububatla ilgili kurdukları lisanslı deponun ardından Orduda fındık, bu sabah da Selçukta ELİDAŞın kurduğu pamuk lisanslı deposunu açtıklarını anlatan Yazıcı, 122 yıllık tarihi geçmişi olan İzmir Ticaret Borsasında bugün ilk kez elektronik ürün uygulamasını hayata geçiriyoruz. Böylesine önemli bir uygulamanın tarihi bir mekanda, pek çok uygulamanın öncüsü bir şehirde yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum dedi.
     Lisanslı depolarda tutulan ürünleri temsil eden senetlerin bugüne kadar elle yazıldığını ifade eden Yazıcı, bu belgenin ilk kez elektronik ortamda piyasaya arz edildiğini, bu uygulamanın ülke genelindeki diğer lisanslı depolara da yayılacağını ifade etti.
     Yazıcı, İzmir Ticaret Borsasında oluşturulan platformun kuruluş çalışmaları devam eden ürün ihtisas borsası için bir uygulama örneği olacağını kaydederek, elektronik ürün senetlerinin piyasaya tedavülünün SPK gözetiminde Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından sağlanacağını kaydetti.
     İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise ülke genelindeki alıcı ve satıcıların işlem yapabileceği bu platform ile elektronik ürün senetlerinin hisse senedi, altın ve döviz gibi bir yatırım aracı olarak kullanılabileceğini, senetlerin teminat gösterilerek bankalardan kredi kullanılabileceğini söyledi.
     Uygulamanın tarım sektörünün finansal kaynaklara daha kolay erişmesi, tarım sektörü ile finansal piyasaların entegre olması açısından önem taşıdığı ifade edildi.
     Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı, ilk gongu çalarak pamuk lisanslı deposunda oluşturulan elektronik ürün senetlerini işleme açtı.
     İlk alımı da yapan Yazıcı, kilogramı 4 lira 5 kuruştan 5 balya, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise 3 lira 95 kuruştan 5 balya pamuk ürün senedini platform üzerinden satın aldı.
    
     Muhabir: Tolga Albay
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER