Gümüşhanede kurbanlık denetimleri sürüyor

Gümüşhanede kurbanlık denetimleri sürüyor


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, kurbanlıklar için kurulan pazarda denetimlerin sürdüğünü bildirdi.
     Irkın, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı nedeniyle kurulan hayvan pazarında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ile Su Ürünleri Şubesi ekiplerinin denetimleri sürdürdüğünü belirtti.
     Vatandaşları alacakları kurbanlıkların seçimi konusunda bilgilendirdiklerini ve büyükbaş hayvanların küpeleri ile pasaportlarının kontrollerinin yapıldığını ifade eden Irkın, şunları kaydetti:
     Veteriner sağlık raporu veya pasaportlarının kontrol edilerek, okunaksız, silintili, tahrifatlı, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanların alınmaması, veteriner sağlık raporu olmayan, küpesiz ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, yüksek ateşi, salya akıntısı, pis kokulu burun akıntısı ve ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların satın alınmaması gerekiyor. Kurbanlık hayvanlara kesimden 12 saat önce yem, 6 saat önce ise su verilmemesi ve kesim sonrası etler 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yasa ve kurallara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca yasal işlem yapılacaktır.
    
     Muhabir: Engin Doğru
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gümüşhanede kurbanlık denetimleri sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER