Gümüşhanedeki kanser vakaları

Gümüşhanedeki kanser vakaları -Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: İlimiz kanser sıklığında, Türkiye ortalamasından farklı oranlarda, olağan dışı artış söz konusu değildir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, Gümüşhanenin kanser sıklığında, Türkiye ortalamasından farklı oranlarda ve olağan dışı artışın söz konusu olmadığını bildirdi.
     Pehlivan, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ve yerel medyada TÜBİTAK desteği ile Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü tarafından 2000 yılında başlatılan Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırmasının bir yayın organında yayınlanan verilerine göre, Türkiyede kansere bağlı ölümlerin en yüksek olduğu 5 ilden birinin Gümüşhane olduğunun belirtildiği, bu konuda kamuoyunda tedirginlik oluştuğunu belirtti.
     TÜBİTAK destekli proje çalışmasının birinci aşamasının tamamlandığını, sonucun henüz Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanlığına ulaşmadığını ifade eden Pehlivan, şunları kaydetti:
     Proje bitiminden sonra gerekli bilgiler Müdürlüğümüze bildirildiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Son yıllarda kanser, tüm dünyada artış gösteren bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütüne göre kanserde görülen bu artışın temel üç sebebi yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite salgınıdır.Ülkemizde ise dünyadaki paralel sebeplerin yanı sıra kanser kayıtçılığında yapılan iyileştirmeler kanser istatistiklerindeki artışın bir diğer sebebidir. Bununla beraber ulusal kanser istatistiklerimize göre ilimiz kanser sıklığında Türkiye ortalamasından farklı oranlarda ve olağan dışı bir artış söz konusu değildir. Bakanlığımızda kayıtlı kanser verilerine göre Türkiyede kanser görülme sıklığı yüz binde 226 iken, bu oran ilimizde yüz binde 138dir. 2009 yılı TUİK verilerine göre kansere bağlı ölümler ülke genelinde yüzde 20.7 iken ilimizde ikametgah adresine göre yüzde 19.02dir.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Gümüşhanedeki kanser vakaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER