Güneydoğuda kan davaları azalıyor

Güneydoğuda kan davaları azalıyor -Bölgede genellikle arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan kan davaları, idarecilerin yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderlerinin girişimleriyle son yıllar


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Güneydoğu Anadolu Bölgesinde genellikle arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan kan davaları, kentin idarecilerinin yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderlerinin girişimleriyle son yıllarda ciddi oranda azaldı.
     AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, bölgede uzun süredir devam eden davalar, genelde miras ve arazi anlaşmazlıkları nedeniyle çıkıyor. Bunun yanı sıra kimi zaman kız kaçırma olayları sonrası da benzer davalara rastlanıyor.
     Büyük çoğunluğu akrabalar arasında çıkan davalar ve yaşanan olayların ardından ihtilaflı aileler arasında başlayan kan davaları bugüne kadar çok sayıda kişinin ölümü, kadınların dul, çocukların ise yetim kalmasına neden oldu. Ayrıca çok sayıda kişi de kan davası nedeniyle başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor.
     Sosyo-ekonomik açıdan da bölgeye ciddi anlamda zarar veren davalar, kentlerin yöneticileri ve kanaat önderlerinin tarafları barışmaya ikna etmesiyle son 10 yılda önemli ölçüde azaldı.
     Düzenlenen barış yemeklerinde bir araya getirilen taraflar, aralarındaki anlaşmazlığa son veriyor.
    
     -Herkes azalması için uğraşıyor
    
     Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede gelenek ve kültürde olmadığı halde zaman zaman kan davasına rastlandığını söyledi.
     Bu durumdan ciddi rahatsızlık duyduklarını, giderilmesine yönelik tüm kurum ve kuruluşların işbirliğiyle çeşitli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Vali Güvenç, Günümüzün dünyasında insanların haklarını kendi kendine araması ve ararken de şiddete başvurması kabul edilecek bir şey değil dedi.
     Vali Güvenç, zaman zaman herkesin arasında tartışma ve çeşitli sıkıntıların olabileceğini ancak bu durumun çözüm yerinin mahkemeler olduğunu vurguladı.
     Bölgede son yıllarda kan davalarının yerini barışa bıraktığına dikkati çeken Vali Güvenç, şunları kaydetti:
     Bölgemizde son dönemde barışmalar artmıştır, doğal olan ve olması gereken de budur. Çirkin olan 20-30 yıldır hala bu tip davaların devam ediyor olmasıdır. Biz tek tek ele alıyoruz. Jandarma ekiplerimiz tespit ediyor, sivil toplum kuruluşlarından talepler geliyor. Üzerinde ciddi şekilde duruyoruz. Çok şükür aile büyükleri ve kanaat önderleri de destek veriyor. Güzel barışlar oluyor, bu bizi mutlu ediyor. İnşallah bu kan davalarının kökünü kazıyacağız.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Güneydoğuda kan davaları azalıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER