Güzelyalı köyündeki toprak kayması

Güzelyalı köyündeki toprak kayması -Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan: -Bölgedeki vatandaşlara evlerinde oturmamaları ve konutlarını tahliye etmeleri konusunda tebligat yapıldı


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, merkeze bağlı Güzelyalı köyünde yaşanan toprak kaymasıyla ilgili, Bölgedeki vatandaşlara evlerinde oturmamaları ve konutlarını tahliye etmeleri konusunda tebligat yapıldı dedi.
     Gökhan, 4 yıllık görev süresindeki çalışmaları değerlendirdiği basın toplantısında, Güzelyalı köyündeki heyelana ilişkin alınan tedbirlere değindi.
     Ülgür Gökhan, heyelanda, asfalt yol ile evlerin duvarlarını çatladığını, bahçe ve istinat duvarlarında kaymalar oluştuğunu hatırlattı.
     Bölgede bir toprak kayması yaşandığına işaret eden Gökhan, Bu tarz olay 2005te de yaşanmıştı. Kaymanın yaşandığı bölgenin altı kil. Şiddetli yağışlarda yüksek kesimlerden gelen sel suları kaymaya yol açıyor dedi.
     Gökhan, heyelanın Çanakkale-İzmir karayolunun üst bölgelerinde başladığını ifade ederek, Güzelyalıdaki işin finali. Menfezler, dağlardan toplanan suyu Güzelyalıdaki konutların olduğu bölgeye getiriyor. Zaten yokuş aşağı olduğu için su doğruca yolun altına giriyor ve oradaki zemini kayganlaştırıyor. Orası zaten hassas bir bölge, bu kez de yeni kaymalar oluşuyor diye konuştu.
     Çanakkale Belediyesinin mücavir alanına giren köydeki yolun kapatıldığını, bölgedeki konut sahiplerine Evlerinizde oturmayın, konutlarınızı tahliye edin tebligatı yapıldığını dile getiren Gökhan, şunları kaydetti:
     Bölgedeki sorun dolayısıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile işbirliğine gittik. Jeoloji ve jeofizik öğretim üyeleriyle çalışma içine girdik. Onlar bir rapor hazırladılar ve bölgede risk olduğunu söylediler. Dolayısıyla bir çalışma başlatıyoruz. Bu çalışma 1 yıl sürecek. Çünkü zeminin kayma noktaları ile risklerinin tespit edilmesi lazım. O yolu, çöküntüleri kaldırıver bu iş bitti olmaz. Yarın yine aynı risk söz konusu. Köydeki binalar ruhsatsızdı. Daha sonra aflarla ruhsat sahibi olundu. Sorun için üniversiteyle birlikte proje üreteceğiz. Maalesef Türkiyede koordinasyonsuzluk ile işbirliğinin olmaması bu sonuçları doğuruyor.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Güzelyalı köyündeki toprak kayması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER