Hacımusalar Höyüğü kazıları

Hacımusalar Höyüğü kazıları -Elmalı ilçesinde bulunan Hacımusalar Höyüğünde 2012 yılı kazıları sürüyor -Kazı Heyeti Başkanı Özgen: -Hacımusalar Höyüğünün antik dönem piskopos listelerinde yer alıyor olması bu yerin bir din


ANTALYA (A.A) - Elmalıdaki Hacımusalar Höyüğünde, Bilkent Üniversitesi tarafından yürütülen 2012 yılı kazı çalışmaları sürüyor.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Antalya Müze Müdürlüğü gözetiminde, Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Özgen başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü, höyüğün orta kısmı, batı ve kuzey kısmında devam ediyor.
     Kazı Başkanı Doç. Dr. İlknur Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacımusalar Höyüğü kazılarını 1994 yılından bu yana sürdürdüklerini, her yıl ortalama iki kazı çalışması yaptıklarını söyledi.
     Kazı çalışmalarına ABDden Richmond Koleji ve Virginia Üniversitesinden öğrencilerin de katıldığını anlatan Özgen, Hacımusalar Höyüğünde bugüne kadar ulaştıkları en eski tarihin milattan önce 3 binli yıllar olduğunu, höyüğün bölgede bulunan Semahöyük yerleşim yerleriyle aynı döneme ait olduğunu kaydetti.
     Höyüğün en önemli devirlerini Roma İmparatorluğu döneminde yaşadığını ve bir piskoposluk merkezi olduğunu ifade eden Özgen, Höyükteki kilise yapıtları, mozaikleri, duvar resimleri ve buluntular, buradaki yaşamın zengin ve özenli bir yaşam olduğunu gösteriyor dedi.
     Höyükte bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında yoğun mimari kalıntılarla karşılaştıklarını belirten Özgen, kazılarda ortaya çıkan çanak çömlek analizleri neticesinde erken duvarların milattan önce 6 ve 5. yüzyıllara ait olduğunun belirlendiğini, geç duvarların ise milattan önce 2. yüzyıla ait olabileceğini tahmin ettiklerini bildirdi.
     Özgen, şöyle konuştu:
     Bugüne kadar yaptığımız kazılar sonucu, Hacımusalar Höyüğünün Cilalı Taş Döneminden itibaren bakır, erken tunç ve demir çağlarında yerleşim yeri olarak, Roma ve erken Hristiyanlık dönemlerinde ise daha yoğun kullanıldığını tahmin ediyoruz. Höyüğün ortasında bulunan kilise, bize bu yerin bir din merkezi olduğunu gösteriyor. Latince adı Choma olan Hacımusalar Höyüğünün antik dönem piskopos listelerinde yer alıyor olması bu yerin bir din merkezi olduğuna en iyi kanıttır.
     Özgen, bu yılki kazı çalışmalarını ağustos ayı sonunda tamamlamayı planladıklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hacımusalar Höyüğü kazıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER